2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Finnország sokáig halogatott Olkiluoto 3 atomreaktora szombaton megkezdte a próbatermelést.

Az üzemeltető TVO vállalat közleményét az MTI idézi. Több mint négy évtizede ez Finnország első új atomerőműve, és közel 15 éve az első üzembe helyezés Európában. A német Siemens és a francia Avera együttműködésével épült, átadását először 2009-re tervezték.

Az 1,6 gigawattos (GW) reaktort eredetileg 2009-ben kellett volna hálózatra kapcsolni, de technológiai problémák miatt peres ügyek tárgyává vált. Az Olkiluoto 3 reaktor kapacitása töredékén, alig több mint 0,1 gigawatton termel a próbaüzem alatt. A teljes kapacitásra való felfuttatást július végére tervezik.

"Az OL3 jelentősen javítja Finnország villamosenergia-önellátását, és hozzájárul a szén-dioxid-semlegességi célok eléréséhez" - áll az üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO) közleményében. Az erőmű várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének 14 százalékát fedezi majd, csökkentve az Oroszországból, Svédországból és Norvégiából származó importigényt. "Az Olkiluoto 3 csökkenteni fogja Finnország importfüggőségét, csökkentheti az áram árát" - mondta Alexander Esser, az Aurora Energy Research közgazdásza a Reutersnek.

Az Olkiluoto 3 atomerőmű. Fotó: TVO
Az Olkiluoto 3 atomerőmű. Fotó: TVO

Finnország nettó áramimportja az elmúlt években átlagosan 13 terawattóra (TWh) volt, ami az Olkiluoto 3 működésével 2025-re 5-8 TWh-ra csökken - mondta Esser. A TVO a finn Fortum közműszolgáltató, valamint kisebb energetikai és erdészeti cégek tulajdonában van az MTI összefoglalója szerint.

Az atomenergia továbbra is vitatott téma Európában: egyes országok, például Németország biztonsági aggályok miatt fokozatosan leállítja a reaktorokat, míg mások, köztük Franciaország és Nagy-Britannia új fejlesztésekről tárgyalnak. Magyarországon a Paksi Atomerőmű bővítése zajlik, de ennek jövője kétséges az Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt sújtó szankciók miatt.

Finnország az egyetlen olyan északi ország, ahol nagy az energiadeficit - mondta Marius Holm Rennesund, az oslói székhelyű Thema tanácsadó cég partnere. A Thema előrejelzése szerint a finn nagykereskedelmi áramár 2023-ra megawattóránként (MWh) 60 euróra csökken a 2022-re prognosztizált 70 euróról, 2024-ben pedig elérheti a 45 eurót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!