Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elmúlt két hónap minimális változásait követően szeptemberben ismét nagyobb összegekkel apadt a megmaradt kevéske nyugdíjvagyon.

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn késő délután frissítette a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap eszközeire, összetételére vonatkozó táblázatot. Eszerint szeptember végén 157,9 milliárd forint volt az alapban az előző havi 224,1 milliárd forint után. Vagyis 66,2 milliárddal apadt a vagyon.

Ez alapvetően két fő tényezőre vezethető vissza a kiegészítő információk szerint. Egyrészt 3,2 milliárd forintot fordítottak az államadósság csökkentésére, ekkora értékben vásároltak vissza ugyanis államkötvényt szeptember legvégén. Másfelől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő számára térítésmentesen átadtak 64,6 milliárd forint értékű eszközt az alapból. 39,1 milliárdnyi forinteszközt és 25,5 milliárdnyi devizaeszközt. Minderre egyébként egy évvel ezelőtti Lázár János által kezdeményezett módosítás révén van lehetőség. Ez megteremtette ugyanis annak a lehetőségét, hogy térítésmentesen kerüljenek az MNV vagyonkezelésébe az eszközök. A Vagyonkezelőnek nnek közvetlen, vagy közvetett módon történő értékesítéséből befolyó pénzt pedig államadósság-csökkentésre kell, hogy fordítsa.

Az átadás mellett azonban más folyamatok is történhettek a nyugdíjalap eszközeivel, hiszen annak ellenére, hogy 39,1 milliárd forint értékű forinteszközt kapott az MNV térítésmentesen, a szeptember végi teljes forinteszköz-állomány 119,8 milliárd forint volt az augusztusi 97,6 után. Ez pedig csakis egyéb értékesítéssel magyarázható, amit visszaigazolezen belül a számlapénz sor is, melyen a korábbi 6,4 milliárd forint után 77,3 milliárd szerepelt a legfrissebb adatok szerint.

A devizaeszközökön belül szintén történhettek értékesítések, hiszen a befektetési jegyek és ETF-ek állománya 45,4 milliárdról lenullázódott, miközben az MNV "mindössze" 8,9 milliárd értékben kapott belőlük. Szintén jelentős volt a mérséklődés a devizarészvények során is: 71,6 milliárd után 35,5 milliárd maradt az alapban, miközben az MNV 7,2 milliárd forint értékű eszközt kapott.

Arányaiban nézve így az látszik, hogy az eredeti, majdnem 3000 milliárd forintos bevont nyugdíjvagyonnak már csupán az 5,4 százaléka van meg. Adósságcsökkentésre 63,5 százaléka ment el, a Vagyonkezelő pedig 6,7 százalékát kapta a nyugdíjpénzeknek, míg a reálhozam-kifizetés 7,9 százalékot jelentett.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.