2013. december 3. 09:16

Az elmúlt két hónap minimális változásait követően szeptemberben ismét nagyobb összegekkel apadt a megmaradt kevéske nyugdíjvagyon.

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn késő délután frissítette a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap eszközeire, összetételére vonatkozó táblázatot. Eszerint szeptember végén 157,9 milliárd forint volt az alapban az előző havi 224,1 milliárd forint után. Vagyis 66,2 milliárddal apadt a vagyon.

Ez alapvetően két fő tényezőre vezethető vissza a kiegészítő információk szerint. Egyrészt 3,2 milliárd forintot fordítottak az államadósság csökkentésére, ekkora értékben vásároltak vissza ugyanis államkötvényt szeptember legvégén. Másfelől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő számára térítésmentesen átadtak 64,6 milliárd forint értékű eszközt az alapból. 39,1 milliárdnyi forinteszközt és 25,5 milliárdnyi devizaeszközt. Minderre egyébként egy évvel ezelőtti Lázár János által kezdeményezett módosítás révén van lehetőség. Ez megteremtette ugyanis annak a lehetőségét, hogy térítésmentesen kerüljenek az MNV vagyonkezelésébe az eszközök. A Vagyonkezelőnek nnek közvetlen, vagy közvetett módon történő értékesítéséből befolyó pénzt pedig államadósság-csökkentésre kell, hogy fordítsa.

Az átadás mellett azonban más folyamatok is történhettek a nyugdíjalap eszközeivel, hiszen annak ellenére, hogy 39,1 milliárd forint értékű forinteszközt kapott az MNV térítésmentesen, a szeptember végi teljes forinteszköz-állomány 119,8 milliárd forint volt az augusztusi 97,6 után. Ez pedig csakis egyéb értékesítéssel magyarázható, amit visszaigazolezen belül a számlapénz sor is, melyen a korábbi 6,4 milliárd forint után 77,3 milliárd szerepelt a legfrissebb adatok szerint.

A devizaeszközökön belül szintén történhettek értékesítések, hiszen a befektetési jegyek és ETF-ek állománya 45,4 milliárdról lenullázódott, miközben az MNV "mindössze" 8,9 milliárd értékben kapott belőlük. Szintén jelentős volt a mérséklődés a devizarészvények során is: 71,6 milliárd után 35,5 milliárd maradt az alapban, miközben az MNV 7,2 milliárd forint értékű eszközt kapott.

Arányaiban nézve így az látszik, hogy az eredeti, majdnem 3000 milliárd forintos bevont nyugdíjvagyonnak már csupán az 5,4 százaléka van meg. Adósságcsökkentésre 63,5 százaléka ment el, a Vagyonkezelő pedig 6,7 százalékát kapta a nyugdíjpénzeknek, míg a reálhozam-kifizetés 7,9 százalékot jelentett.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.