2009. május 19. 11:04

Az önkormányzati miniszter döntése értelmében további 15 milliárd forintot fordíthat a kormány idén a panelprogramra, így összesen 30 milliárd forintos állami támogatásban részesülhetnek a lakóházak. Pályázni már nem lehet, de ez az összeg lefedi a tavaly szeptemberig beadott felújítási igényeket - hangzott el a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.


A mostani pályázatot még 2008 februárjában írta ki a kormány, akkor 15 milliárd forintos keret lett megállapítva. Azonban a szeptember 30-i határidőig rekordszámú pályázat érkezett be: összesen 30 milliárd forintnyi állami támogatásra tartottak igényt, ezért volt most szükség a keret megduplázására.

"Az újabb, 14,9 milliárd forintos összeg azt jelenti, hogy idén június végéig összesen 30 milliárd forintnyi állami támogatásról köthetnek szerződést a lakóközösségek. A plusz összegnek köszönhetően az eredetileg tervezettnél 54 ezerrel több lakás újulhat meg" - emelte ki Varga Zoltán önkormányzati miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Ez azt jelentheti, hogy összesen több mint százezer lakásra lehet elég a 30 milliárdos támogatás.

Hozzátette: az újabb 15 milliárd forint összesen 45 milliárdnyi munkát ad a magyar építőiparnak, mivel a felújítások egyharmadát fizeti az állam, a további kétharmadot pedig az önkormányzat és a lakók állják közösen. Ha az önkormányzat nem tud ehhez anyagilag hozzájárulni, akkor a lakó egymaga is kifizetheti az összeg kétharmadát, hogy megvalósulhasson a felújítás.

Arra a kérdésre, milyen forrásból teremti elő a kormány a plusz 15 milliárd forintot, Varga Zoltán úgy válaszolt: "Ezt pontosan nem tudom megmondani, de minden bizonnyal jelentős összeg fog befolyni az úgynevezett Robin Hood-adóból és a széndioxid-kvóták értékesítéséből is".

A panelprogramot a lakások komplex felújítására hirdette meg a kormány: ebbe beletartozik az épületek külső szigetelése, a nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése is. "Emellett továbbra is lehet pályázni az Öko-programra, mely a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére lett meghirdetve" - vázolta fel Varga Zoltán.

"A kormány mindenképpen szeretné folytatni a panelprogramot, de azt még nem tudni, konkrétan mikor írják ki az újabb pályázat" - válaszolta újságírói kérdésre a miniszter. Szerinte a jelenlegi helyzetben már az is nagy eredménynek tekinthető, hogy a 30 milliárd forintnyi igényt sikerül kielégíteni.

A lakások negyede már megújult

A panelprogramot még 2001-ben hirdette meg először az akkori kormány, azóta nyolc év alatt a panellakások mintegy negyede újulhatott meg. Tavaly szeptemberig összesen 190 ezer lakás felújítása indult el vagy fejeződött be állami támogatással. Érdekesség, hogy 2001 és 2008 szeptembere között összesen 34,4 milliárd forintnyi támogatást folyósítottak - most majdnem ekkora összeg áll rendelkezésre a tavaly kiírt pályázatra beérkezett igények kielégítésére.


A minisztérium adatai szerint a panellakások felújítása akár 50 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet lakásonként. A legtöbbet azok tudnak spórolni, akik teljes felújításra nyernek támogatást, de már az Öko-program keretében végrehajtott fűtéskorszerűsítésnek is vannak kézzelfogható eredményei.

A statisztikák szerint összesen mintegy 820 ezer olyan panellakás van Magyarországon, melyek igénybe vehetik a programot. Ezekben összesen kétmillió ember él, azaz minden ötödik ember érintett.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.