<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A befektetési alapok piacán januárban is folytatódott a múlt évben tapasztalt pozitív trend, az alapok vagyona 169 milliárd forinttal nőtt, a hónap végére 4786 milliárd forintot ért el.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt összesítése szerint alapvetően az új befektetések növelték a vagyont, januárban összesen 163 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig csak kismértékben járultak hozzá a vagyongyarapodáshoz. A legtöbb friss pénz a kötvényalapokba és az abszolút hozamú alapokba érkezett januárban, de továbbra is népszerűek voltak a vegyes alapok. A kezelt vagyon minden alapkategóriánál nőtt januárban.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű kötvényalapokat keresik a befektetők és így volt ez januárban is. A tőkebeáramlás 50 milliárd forint volt, ezen belül 36 milliárd a hazai rövid kötvényalapokba érkezett. A kötvényalapok vagyona egy hónap alatt 6,6 százalékkal nőtt,  921 milliárd forintot ért el január végére.

Az abszolút hozamú alapokba 47,9 milliárd forintnyi tőke áramlott. A kategória vagyona a hozamokkal együtt 11,4 százalékkal nőtt, a hónap végén megközelítette az 540 milliárd forintot.  

A vegyes - kötvényt és részvényt is tartalmazó - alapokba is jelentős mértékű, 23,5 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamokkal együtt a vagyon 6,9 százalékkal 345,5 milliárd forintra gyarapodott.

A magyar tőzsdeindex januárban a világpiaci trendekkel szemben emelkedni tudott. A részvényalapokba a befektetők 8,6 milliárdnyi tőkét helyeztek el, a  hozamok pedig tovább növelték a vagyont, ami így 2,4 százalékkal 243 milliárd forintra nőtt.

A pénzpiaci alapok a legnagyobb kategóriát képviselik, ám az utóbbi időben veszítettek népszerűségükből, mivel a befektetők a magasabb hozamot keresik a jelenlegi piaci környezetben. Ebbe az alapkategóriába 12 milliárd forintot friss tőke áramlott januárban, a vagyon 0,9 százalékkal 1624 milliárd forintra emelkedett.

A tőkevédett alapok 6,4 milliárd forint tőkét vonzottak, vagyonuk a hozamokkal együtt 0,2 százalékkal emelkedve 481 milliárd forintot ért el.  Az ingatlanalapok 8,4 milliárd forint friss befektetést vonzottak, vagyonuk 2,6 százalékkal 443 milliárd forintra nőtt januárban. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál  hosszú idő után először mért kisebb,  2,7 milliárd forintnyi tőkebeáramlást januárban a BAMOSZ, ebben a kategóriában 149 milliárd forintot kezelnek a szövetség tagjai.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.