2p

Több vezető amerikai tőzsdemutató gyengült tavaly, ami miatt a befektetők derűlátása a börzék idei teljesítményével kapcsolatban némileg alább hagyott.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe tavaly 2,2 százalékkal gyengült, először jegyeztek fel visszaesést 2008 óta, amikor 34 százalékkal süllyedt.

A részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index 0,7 százalékkal gyengült 2015-ben. Az S&P 500 mutató az előző három évben kétszámjegyű növekedést ért el, 2008-ban mintegy 40 százalékkal gyengült.

A tavalyi általános trenddel ellentétesen mozgott a technológiai részvények árfolyamalakulását összegző Nasdaq index, amely 5,7 százalékkal erősödött tavaly.

Igazán nagy nyereségre tehetett szert az, aki időben vásárolt az S&P 500 mutatóban szereplő Netflix és Amazon.com részvényekből. A Netflix internetes filmkölcsönző árfolyama 134 százalékkal, az elektronikus kiskereskedelemmel foglalkozó Amazon.com részvényára pedig 118 százalékkal nőtt.

Az S&P 500 indexének tíz ágazati almutatója közül hat veszteséggel zárta a tavalyi évet, a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal az energiaipari cégek mozgását követő alindex esett.

Az európai vállalatok széles körének árfolyammozgását követő Stoxx Europe 600 index tavaly 6,8 százalékkal nőtt. Ázsiában a sanghaji börze Composite Indexe 9,4 százalékkal erősödött, a hongkongi tőzsde Hang Seng Indexe 7,2 százalékkal gyengült, a szingapúri FTSE Strait Times mutató 14,3 százalékkal esett.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!