2016. március 2. 08:28

Miközben Budapesten 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, míg Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek. Az új lakások esetében lassult a drágulás februárban.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A legnépszerűbb méretű használt és új lakások is drágultak februárban, ám a használtaknál nagyobb mértékű volt az emelkedés - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely közel 30 ezer hirdetés alapján vizsgálta az új és használt lakások, köztük a panellakások árának alakulását, valamint a telekárakat. A használt lakások ára azért drágulhattak nagyobb mértékben, mint az újak, mert év elejétől nőttek a használt lakásokra igénybe vehető támogatások összegei is. Az új lakások esetében pedig januárban volt megfigyelhető több mint 5 százalékos áremelkedés.

Drágulás Budapesten, árzuhanás Szombathelyen

Az új lakások és családi házak kínálata 2 százalékkal növekedett a február végi adatok szerint. A 60-150 négyzetméteres új lakások esetében lassult a drágulás üteme, a február végi országos átlagár 35 millió forint volt, ami mindössze 0,5 százalékkal haladta meg a januári végi szintet. Budapesten azonban 6 százalékkal 47 millió forintra nőtt az szóban forgó új lakások ára. Szintén drágulás következett be a fővárosi agglomerációban. Biatorbágyon például 4 százalékkal 40 millió forintra, Szentendrén 5 százalékkal 42 millió forintra nőttek az átlagárak. Van azonban látványos ellenpélda is: Szombathelyen a 60-150 négyzetméteres új lakások átlagára 32 százalékkal 19 millió forintra mérséklődött.

Az új családi házak esetében a legnépszerűbb - 90-300 négyzetméteres - kategóriában január végéhez képest az országos átlag 0,25 százalékkal 40 millió forintra nőtt január végéhez képest. Ugyan Budapesten 4 százalékos árcsökkenés következett be, a 90-300 négyzetméteres új családi házak átlagára így is 63 millió forint volt átlagosan. Jelentősebb drágulással zárta a februárt Székesfehérvár, ahol 9,6 százalékkal 52 millió forintra nőttek a családi házak átlagárai a kínálati piacon. Ugyanakkor Győrben 9 százalékkal 34 millió forintra mérséklődött az átlagos árszint.

Jelentős drágulás a paneleknél is

Az ingatlan.com elemzése szerint a használt lakások legnépszerűbb szegmensében, az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások esetében komoly áremelkedés történt februárban. Az országos átlag 6,6 százalékkal 21 millió forintra nőtt. Az országos átlagot meghaladó drágulás ment végbe többek között Szegeden, ahol 10 százalékkal 13 millió forintra nőtt az átlagár. Egerben 9 százalékkal 11 millió forintra drágultak ezek a lakások, Győrben pedig 8 százalékkal áremelkedés után 19 millió forintos átlagárral zárták a februárt az 50-70 négyzetméteres használt lakások.

A használt lakások speciális szegmensét adó panelek is lépést tartanak a piaccal. Az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű használt lakásoknál mért 6,6 százalékot megközelítő, 6,3 százalékkal emelkedett a hasonló méretű panellakások országos átlagára, így február végén 14,9 millió forintot tett ki. Február végén a Budapest 50-70 négyzetméteres budapesti paneleket 16,5 millió forintért hirdették, ami 3,3 százalékos havi drágulásnak felel meg. A hasonló méretű győri panellakások átlagára 5,4 százalékkal 14,5 millió forintra emelkedett. Miskolcon viszont 3,4 százalékkal 6,2 millió forintra csökkent az átlagáruk.

A használt lakóingatlanok között februárban kivételt jelentettek a 90-300 négyzetméteres családi házak: az országos átlagára 29 millió forint volt február végén az ingatlan.com adatai szerint, ami nem jelent változást a január végéhez képest. Ugyanakkor Budapesten 4 százalékkal 45 millió forintra nőtt az átlagár a hirdetések alapján. A fővárosi agglomeráció több településén viszont csökkent a szóban forgó házak átlagára: Fóton 18 százalékkal 38 millió forintra, Budaörsön 5 százalékkal 61 millió forintra, Érden pedig 4 százalékkal 34 millió forintra mérséklődött az átlagos ár.

Vegyes kép a telkek piacán

A lakóövezeti és külterületi telkek esetében az ingatlan.com a 3000 négyzetméteresnél kisebbeket vizsgálta. Az országos átlagár 12 millió forinton stagnált január végéhez képest. Budapesten átlagosan 3 százalékkal 33 millió forintra nőtt az átlagár. Az agglomerációban itt is találunk kiugró drágulást. A budakalászi telkek átlagos ára 30 százalékkal 17 millió forintra nőtt. A szinte szomszédos Pomázon ugyancsak 30 százalékkal nőttek az szóban forgó telkek árai, így 13 millió forintos átlagárral zárták a februárt. Ezzel szemben Biatorbágyon 6 százalékkal 14 millió forintra, Szentendrén pedig 4 százalékkal 19 millió forintra esett az átlagár.

Árcsökkenést könyvelhetett el több nagyváros is. A győri telkek ára 24 százalékkal 12 millióra csökkent egy hónap leforgása alatt, Sopronban 12 százalékkal 22 millió forintra mérséklődött az átlagos telekár, Székesfehérváron pedig 12 millió forinton stagnáltak. Ugyanakkor a keleti országrészben, több városban is emelkedés történt: Szegeden a telekárak 3 százalékkal 18 millióra, Kecskeméten és Nyíregyházán egyaránt 5 százalékkal 6 millió forintra drágultak a telkek.

mfor.hu