<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hiába lesz méregdrága, kizárt, hogy visszahozza a befektetett pénzt a Kerényi Imre által kitalált Gizella tábor, mely az első elképzelésekkel ellentétben csak jövő nyáron startolhat.

Év elején derült ki, hogy Kerényi Imre hangsúlyozottan elit és keresztény szellemiségű nyári tábort tervez miniszterek, polgármesterek és államtitkárok gyerekeinek, mely Gizella tábor név alatt futna, a részvételi díj pedig nem kevesebb, mint fejenként 250 ezer forint. Jó pár hónapig nem érkeztek új információk a tervekkel kapcsolatban, egészen április 20-ig, amikor is a balatonalmádi képviselő testületi ülés napirendjére nem vette a "Vörösberény-program 2018/2019"-et, melynek mint kiderült, alprogramként lenne része Kerényi Gizella tábora.

Az önkormányzat honlapjára feltöltött dokumentumok alapján a miniszterek, államtitkárok, polgármesterek gyerekeinek azonban türelemmel kell még lenniük, hiszen az idei év helyett, csak jövőre indulna az első turnus, és az eleinte tervezett négy helyett csak hármat indítanának el. Hogy ez az érdeklődés hiányára lenne egyfajta reakció, vagy ezzel is a tábor elit jellegét erősítené Kerényi, azt nem tudni. Előtti feltevést erősíti, hogy az elsőként közölt 250 ezres részvételi díjat 200 ezerre csökkentette a miniszterelnöki megbízott.

Kerényi Imre (Fotó: MTI)Kerényi Imre (Fotó: MTI)

A táboroztatás így 2019. július 1 és augusztus 25. között zajlana, melynek során napi ötszöri étkezést és "színvonalas programokat" biztosítanak a résztvevőknek. A gyerekekkel "a környék római és Árpád-kori hagyományait, valamint a pannon táj szépségeit" szerettetnék meg többek között a környékbeli templomok, kápolnák megtekintésével, a köztes időben pedig vitorlázás- és úszásoktatás, kerékpáros túrák és művészeti képzések lennének, mint például drámapedagógia és ismerkedés a zenével.

Mindez azonban nemcsak a szülőknek, de Kerényinek sem lesz olcsó mulatság. Az előterjesztéshez ugyanis a Vörösberény-program 2018/2019 költségvetését is csatolták, melyben a legkisebb tételekig részletezik az elittábor költségeit is. Ez alapján összesen 43,78 millió forintba fog kerülni a háromszor kéthetes turnus és a 30 gyerek felszerelése és ellátása.

Ezzel szemben számításaink szerint a három turnus alatt 30 gyerekkel számolva 18 millió forintot kaszálhat Kerényi, ami azt jelenti, hogy a bevétel csupán a költségek 41 százalékát fogja fedezni. Erősen veszteséges tehát ez a projekt, de nyilván a miniszterelnöki megbízott szeme előtt nem feltétlenül a minél nagyobb nyereség kitermelése lebegett, amikor megálmodta az elittábort.

Svájci bicska a fiúknak, biztosító tű a lányoknak

Nézzük, mi mennyibe fog kerülni! A 43,78 millióból a legnagyobb tételt a szolgáltatások költségei teszik ki, 17,44 milliót. Ennek közel harmada a vitorlásoktatás bérlet, ami önmagában 5,4 milliós költséget jelent. Az étkeztetés 3,5 millió, a buszbérlés, amivel Pannonhalmára, Veszprémbe, Balácára és Tihanyba utaztatják a fiatalokat, 1,9 milliós költség lesz. Ezentúl mindenkinek vesznek uszodabérletet, strandbérletet, tihanyi strandbelépőt és hajóbérletre is szükség lesz.

A szolgáltatások mellett a személyi kiadások képezik a második legnagyobb költségelemet, hiszen a tábori programok tanárai és kisegítőinek javadalmazása 12,2 milliót emészt fel a tervek szerint. A legjobban értelemszerűen a táborvezető és a menedzser keres majd, egy napra nettó 25 ezer forintot kapnak, 15 ezer forint jár a tánctanárnak, korrepetítornak, színháztanárnak, a túravezető tornatanárnak, valamint a menedzser asszisztensnek. Ennek töredékét, napi 6350 forintot kap a két konyhás.

Tartós eszközök beszerzésére 9,5 milliót terveznek kiadni, ebből egyebek mellett törölközőket, lepedőket, paplanokat, párnákat, kerékpárokat, diszkoszt, gerelyt, porszívót, centrifugát vesznek a kolostornak. A tartós eszközök mellett számos fogyóeszközt is kell venni, melyeket jó eséllyel a táborozó gyerekek véglegesen megkaphatnak. Az erre szánt 3,9 millió forintból többek között névvel ellátott hátizsákokat, Quechua márkájú szélálló, vízálló és lélegző kabátot, tornacipőket, pólókat vesznek, ami minden bizonnyal az egységes megjelenést biztosítja.

Ennél némileg szokatlanabb, hogy a lányok a római stóla mellé kapnak egy zacskó biztosító tűt és ollót, a fiúk combközépig érő római tunikát, tartóval ellátott fakardot és Victorinix Swiss Army Escort típusú bicskát kapnak.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.