<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hétfőn tartja idei utolsó kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Reuters által megkérdezett elemzők többsége arra számít, hogy újabb 50 bázisponttal 10 százalékra csökken majd a kamat. A decemberi felmérés alapján a megkérdezettek jövőre, a korábban vártnál nagyobb, 2 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak Magyarországon, az infláció azonban már 2009-ben a jegybank 3 százalékos célja alá süllyedhet.

A novemberi rendes ülésen és az azóta megtartott rendkívüli ülésen is 50 bázisponttal csökkentette a kamatot az MNB, az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank tartani fogja ezt az ütemet a hétfői ülésen is. Ha megvalósul a várakozás, akkor 10 százalékos kamattal búcsúztathatjuk az idei évet.

A felmérésben húsz elemző közül csak egy vélte úgy, hogy hétfőn 10,5 százalék marad a jegybanki alapkamat. Tizennégy elemző szerint az MNB fél százalékponttal csökkent, négyen ennél is nagyobb, egy százalékpontos kamatmérséklést várnak, és van egy 25 bázispontos várakozás is.

A Citigroup elemzője szerint a magyar makrogazdasági feltételek agresszív lazítást indokolnak, ami a reálkamatok jelentős csökkenéséhez vezetne, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést.

A kamatcsökkentéssel az MNB csatlakozna a régió többi jegybankjához: a cseh központi bank szerdán fél százalékkal 2,25 százalékra mérsékelte a rátát, a várakozások szerint a jövő kedden a lengyel jegybank is vágni fog az 5,75 százalékos kamaton. A kamatvágások okai hasonlóak: a gazdasági növekedés lassulása és az inflációs kilátások javulása a csökkenő nyersanyagárak, az alacsonyabb importált infláció és a csökkenő belföldi kereslet.

A forint az utóbbi hetekben lassan gyengült, de nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a novemberi kamatvágáskor. Az inflációs kilátások ugyanakkor tovább javultak. Ennek oka részben a gazdaság általános kilátásainak romlása, amit mérsékelhetne a hitelköltségeket csökkentő alacsonyabb kamat - jegyzik meg a Reuters által megkérdezett elemzők a magyar helyzetről.

Az új konszenzus alapján a magyar gazdaság jövőre 2 százalékkal eshet vissza, jobban, mint az egy hónapja várt 1,1 százalék, igaz, 2010-re már lassú, 1,2 százalékos gazdasági növekedést várnak a szakemberek. Folytatódott az inflációs várakozások hónapok óta tapasztalt mérséklődése. A novemberi 4,2 százalékról a konszenzus szerint decemberre 3,9, januárra pedig 3,6 százalékra lassulhat az éves áremelkedés üteme. Éves átlagban jövőre 2,6 százalék lehet az infláció az elemzők szerint , akik egy hónapja még 3,5 százalékot jósoltak.


A további kamatvágás mellett a szakemberek többnyire azt feltételezik, hogy a közeljövőben nem gyengül tovább jelentősen a forint. Előrejelzéseik a forint euróval szembeni árfolyamának január végi szintjére 250 és 273 forint között szóródnak, a konszenzus 261 forint. A 2009 végére vonatkozó 260 forintos konszenzus sem mutat nagy változást, az adatok mögött azonban rendkívül nagy a bizonytalanság: az előrejelzések 250 és 305 között szóródnak.

Az egyensúlyi mutatókra vonatkozó becslések egyöntetűen javulást vetítenek előre 2009-re az ideihez képest, de itt is jelentős a szóródás. Viszonylag legkisebb a bizonytalanság az államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzésekben. A konszenzusok szerint idén a GDP 3,2 százaléka, jövőre 2,6 százaléka lesz a deficit. Az elemzői konszenzus szerint Magyarország 2010-ben csatlakozik az eurózóna előszobáját jelentő Európai Árfolyamrendszerhez (ERM-2), és 2013-ban vezeti be az eurót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.