2007. november 21. 07:59

Komoly összegbe, éves szinten 62 milliárd forintba kerül a tavaly korkedvezménnyel nyugdíjazottak ellátása, számolt be a Napi Gazdaság.

Korkedvezményes nyugdíjra a 2006-os (legfrissebb) adatok szerint 47 ezren voltak jogosultak. Az ő ellátásuk átlagosan havi 110 ezer forint volt, vagyis éves szinten 62 milliárd forintot fizettek ki e kedvezményezett nyugdíjasoknak, közölte a Napi Gazdaság.

A korkedvezményes nyugdíjak kérdésében exlex állapot van, ugyanis egy ma már hatályon kívüli kormányrendelet szabályozza, mely szakmákban van lehetőség annak igénybevételére. A probléma pénzügyi, szociológia bonyolultsága miatt eddig egyik kormány sem vette a bátorságot a rendszerváltás óta, hogy felülvizsgálja a korkedvezményes szakmák körét.

A szabályozás valamelyest változott az idén: plusz 13 százalékos korkedvezmény-biztosítási járulékot kell fizetni a munkaadóknak minden korengedményes munkakörben foglalkoztatott alkalmazottjuk után. A járulék bevezetése fokozatos: a 13 százalékos járulék teljes mértékét 2007-ben még az állam állja, 2008-ban 75 százalékát, majd a felét, és 2011-től fizetik teljes mértékben a cégek ezt a terhet - ami fedezetül szolgál a majdani korengedményes nyugdíjkifizetéshez, írja a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.