<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A japán állami nyugdíjalap (GPIF) csaknem 60 milliárd eurónak megfelelő összeget veszített a tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a nyáron.

A világ legnagyobb, mintegy 1000 milliárd eurónak megfelelő összeggel gazdálkodó nyugdíjalapjánál tavaly döntöttek arról, hogy fokozatosan 25-ről 50 százalékra növelik a részvények arányát a portfólióban, a kevésbé jövedelmező, bár biztonságosabb államkötvények helyett.

A nyugdíjalap július-szeptemberben 6 százalékos veszteséget szenvedett el, ami a globális pénzügyi válság 2008-as kitörése óta a legrosszabb eredmény, és kérdéseket vet fel a GPIF által alkalmazott stratégiával kapcsolatban.

Szuga Josihide kormányszóvivő az adatokat kommentálva azt hangsúlyozta, hogy a piacok a nyár végi turbulencia óta magukra találtak. A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei újból emelkedőben van a július-szeptember között elszenvedett 14 százalékos esés után.

Ez lehet a világ legmagasabb épülete

Fudzsiki Tomohisa, a BNP Paribas tokiói leányvállalatának munkatársa szerint lehetetlen elkerülni az ilyen típusú időszakos veszteségeket amikor a piacok teljes káoszban vannak, mint idén augusztus-szeptemberben a kínai gazdaság lassulása okozta aggodalmak miatt.

A japán államadósság már most a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 250 százalékát teszi ki, a helyzetet pedig a nyugdíjba vonulók egyre növekvő száma tovább súlyosbítja. A japán népesség mintegy negyede 65 évesnél idősebb, ez az arány 2060-ra várhatóan 40 százalékra nő.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.