2018. május 24. 09:04
mfor.hu

Az utóbbi időben meglehetősen gyengén teljesítő Deutsche Bank új vezére kemény lépésekkel állítaná helyre a pénzintézet jövedelmezőségét.

Radikális létszámleépítésről döntött a Deutsche Bank új vezére, a részletek a mai közgyűlésen várhatóak. Legalább 7 ezer fővel csökkentik a dolgozói állományt, melyet 90 ezer fő alá kívánnak leszorítani. A részvénykereskedési üzletág esetében az állomány egynegyedét bocsátják el. A bank ezzel a lépéssel költségmegtakarítást kíván elérni, és a 2019-es évben közel 1 milliárd euróval, 22 milliárd euróra szoríthatják le a kiadásokat, foglalták össze az Equilor elemzői. Ezzel együtt a bank megerősítette, hogy 2021-től a ROTE mutató elérheti a 10 százalékot.

A bank részvényei közel 30 százalékkal estek eddig idén, és a 2016-os bizalmi válság óta nem látott alacsony szintre értek. A bank problémái a hazai piacon kezdődnek, a lakossági bankolás egy kis nyereségű üzlet. Globálisan pedig a zsírosabb profit a kötvény kereskedelemből és a komplex hitelezési ügyletekből származott, de ezt részben a szabályozás, részben a verseny csökkentette. Míg más nagy európai hitelezők private banking szolgáltatást nyújtanak, vagy éppen hitelkártya portfoliójukon profitálnak, a Deutsche nem rendelkezik ilyen üzletágakkal. A vállalat nagyrészvényesei egyre türelmetlenebbek, és a menedzsment és a felügyelő bizottság fluktuációjából arra következtetnek, hogy nincs hatékony stratégia, amely meghozná a szükséges változást.