2010. június 1. 13:54

A Lukoil orosz magáncég megvásárolná a Moltól a magyar vállalatnak az INA horvát olajtársaságban meglévő részesedését, megoldva ezzel egy régóta húzódó szerb-horvát jogvitát - írta kedden a Danas című belgrádi lap egy szerb elemzőre hivatkozva.

A régre visszanyúló - 2002-ben felfüggesztett, de hétfőn Belgrádban folytatódott - per tárgya a Lukoil tulajdonában lévő szerb Beopetrol vállalat tulajdonlása.

A horvátok nyújtottak be keresetet a szerb cég ügyében, kérve, hogy a bíróság mondja ki: a 90-es évek elején, Jugoszlávia szétesésekor a Beopetrol - amelyet az INA alapított annak idején - jogellenesen került szerb állami tulajdonba; a cég 167 benzinkútja, 11 raktára és 11 más ingatlanja a horvát céget illeti. Az INA emellett 93 millió dollár kártérítést is követel, plusz a kamatokat.

Szerbia hét éve a Lukoilnak adta el a Beopetrol 80 százalékos tulajdonrészét, az orosz cég - amely éppen a Molt előzte meg a részvénycsomag eladására kiírt pályázaton - azóta is tulajdonosa a szerb vállalatnak.

A Danas cikkében megszólaltatott szerb elemző, Branko Pavlovic szerint a horvát kereset jogilag megalapozott, de az ügy "egészen más módon" is rendeződhet. "Feltételezem, hogy a Lukoil meg fogja venni a Mol-tól a magyar cég tulajdonában lévő INA-részvények meghatározó részét", így az ügy "házon belül" rendeződhet - mondta az elemző.

A Mol kicsivel több mint 47 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a horvát nemzeti olajtársaságban. A fennmaradó részvények zöme (majdnem 45 százalék) a horvát államé, a maradék 8 százalék magánbefektetők tulajdonában van.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.