Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Lukoil orosz magáncég megvásárolná a Moltól a magyar vállalatnak az INA horvát olajtársaságban meglévő részesedését, megoldva ezzel egy régóta húzódó szerb-horvát jogvitát - írta kedden a Danas című belgrádi lap egy szerb elemzőre hivatkozva.

A régre visszanyúló - 2002-ben felfüggesztett, de hétfőn Belgrádban folytatódott - per tárgya a Lukoil tulajdonában lévő szerb Beopetrol vállalat tulajdonlása.

A horvátok nyújtottak be keresetet a szerb cég ügyében, kérve, hogy a bíróság mondja ki: a 90-es évek elején, Jugoszlávia szétesésekor a Beopetrol - amelyet az INA alapított annak idején - jogellenesen került szerb állami tulajdonba; a cég 167 benzinkútja, 11 raktára és 11 más ingatlanja a horvát céget illeti. Az INA emellett 93 millió dollár kártérítést is követel, plusz a kamatokat.

Szerbia hét éve a Lukoilnak adta el a Beopetrol 80 százalékos tulajdonrészét, az orosz cég - amely éppen a Molt előzte meg a részvénycsomag eladására kiírt pályázaton - azóta is tulajdonosa a szerb vállalatnak.

A Danas cikkében megszólaltatott szerb elemző, Branko Pavlovic szerint a horvát kereset jogilag megalapozott, de az ügy "egészen más módon" is rendeződhet. "Feltételezem, hogy a Lukoil meg fogja venni a Mol-tól a magyar cég tulajdonában lévő INA-részvények meghatározó részét", így az ügy "házon belül" rendeződhet - mondta az elemző.

A Mol kicsivel több mint 47 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a horvát nemzeti olajtársaságban. A fennmaradó részvények zöme (majdnem 45 százalék) a horvát államé, a maradék 8 százalék magánbefektetők tulajdonában van.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.