TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. június 1. 13:54

A Lukoil orosz magáncég megvásárolná a Moltól a magyar vállalatnak az INA horvát olajtársaságban meglévő részesedését, megoldva ezzel egy régóta húzódó szerb-horvát jogvitát - írta kedden a Danas című belgrádi lap egy szerb elemzőre hivatkozva.

A régre visszanyúló - 2002-ben felfüggesztett, de hétfőn Belgrádban folytatódott - per tárgya a Lukoil tulajdonában lévő szerb Beopetrol vállalat tulajdonlása.

A horvátok nyújtottak be keresetet a szerb cég ügyében, kérve, hogy a bíróság mondja ki: a 90-es évek elején, Jugoszlávia szétesésekor a Beopetrol - amelyet az INA alapított annak idején - jogellenesen került szerb állami tulajdonba; a cég 167 benzinkútja, 11 raktára és 11 más ingatlanja a horvát céget illeti. Az INA emellett 93 millió dollár kártérítést is követel, plusz a kamatokat.

Szerbia hét éve a Lukoilnak adta el a Beopetrol 80 százalékos tulajdonrészét, az orosz cég - amely éppen a Molt előzte meg a részvénycsomag eladására kiírt pályázaton - azóta is tulajdonosa a szerb vállalatnak.

A Danas cikkében megszólaltatott szerb elemző, Branko Pavlovic szerint a horvát kereset jogilag megalapozott, de az ügy "egészen más módon" is rendeződhet. "Feltételezem, hogy a Lukoil meg fogja venni a Mol-tól a magyar cég tulajdonában lévő INA-részvények meghatározó részét", így az ügy "házon belül" rendeződhet - mondta az elemző.

A Mol kicsivel több mint 47 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a horvát nemzeti olajtársaságban. A fennmaradó részvények zöme (majdnem 45 százalék) a horvát államé, a maradék 8 százalék magánbefektetők tulajdonában van.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.