2007. december 14. 15:29

Liga Szakszervezetek pénteki rendkívüli kongresszusa megállapította, hogy az eddigi tiltakozó akciókkal nem sikerült eredményt elérni a társadalombiztosítás két ágában, ezért tovább kell folytatni a nyomásgyakorlást a kormányra az egészségbiztosítási törvény visszavonása és a nyugdíjszámítás szabályának megváltoztatása érdekében - mondta Gaskó István, a Liga elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Liga elnöke közölte: a kongresszus felhatalmazta az elnökséget arra is, hogy minden jogi eszközt vessen be a hatálybalépés megakadályozására, ha a parlament hétfőn elfogadja az egészségbiztosításról szóló törvényt. Gaskó István kérdésre válaszolva azt mondta, később jelentik be, hogy milyen jogi eszközökre gondolnak.

Becslésük szerint a hétfőn kezdődő munkabeszüntetésben több tízezren vesznek részt az egészségügy, az oktatás, a közlekedés ágazatokban, az elektronikai iparban. Az elnök tájékoztatása szerint a hétfői parlamenti döntést követően a tiltakozó akciókban részt vevő szakszervezetek értékelik a helyzetet, és döntenek a további lépésekről.

Gaskó István úgy értékelte, hogy tovább bővült a sztrájk támogatottsága, hiszen nemcsak a Liga és a Munkástanácsok tagszervezetei vesznek részt az akciókban, hanem a SZEF-hez tartozó EDDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik. A Liga elnöke emlékeztetett arra, hogy szombaton déltől már nem lehet teljeskörűen lemondani a hétfői sztrájkot. Utalt arra, hogy pénteken délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány a szakszervezetek képviselői.

Gaskó István bejelentette, hogy a Liga és a Munkástanácsok országos sztrájkbizottságot hoz létre a Liga központjában. Ez a sztrájkbizottság koordinálja a sztrájkokat, és figyeli a munkabeszüntetéshez kapcsolódó törvényességet.

A szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva elmondta, nem meglepő, hogy a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő Közúti Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKSZ) aláírta a megállapodást a kormánnyal. Ezt a megállapodást a Ligához tartozó szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak, így sztrájk lesz a Körös Volánnál és vélhetően a Balaton Volánnál is. A munkabeszüntetést eltérő időpontokban tartják hétfőn a tiltakozó szakszervezetek, példaként említette, hogy a vasutasok 6 órakor kezdik a határozatlan időre meghirdetett sztrájkot.

Gaskó István kitért arra, hogy kapott már fenyegetést, de nem érzi szükségességét annak, hogy emiatt rendőrségi feljelentést tegyen.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.