2007. június 4. 15:29

A Budapesti irodapiacon az üresedési ráta csökkent, a bérleti díjak viszont változatlanok - állapítja meg a DTZ Hungary elemzése.

A fővárosban ez év első negyedében 10508 négyzetméter irodát adtak át a beruházók, ez éppen ötöde a múlt év utolsó negyedében elkészültnek. Ennek ellenére az idén rekord átadás várható: 250 ezer négyzetméter iroda elkészültét valószínűsíti az elemzés. Ez az elmúlt 10 év legmagasabb teljesítménye.

Annak ellenére, hogy a belépett új felület az ötöde volt az előző negyedévinek, a bérbeadás annak 75 százalékát tette ki. A két adatból is következik, hogy az üresedési ráta csökkent a budapesti irodapiacon. A múlt év végén 12,83 százalékon álló mutató ez év március végén 12,01 százalékon állt. Az A-kategóriás irodáknál 12,89 százalékról esett az üresedés 11,87 százalékra, míg a B-kategóriásoknál a két adat: 13,44 illetve 13,01 százalék.


A bérleti díjak múlt év elejétől gyakorlatilag változatlanok. Az átlagos A-kategóriás iroda díja 12-14 euró havonta és négyzetméterenként. Az elemzés nem számol bérleti díj emelkedéssel a közeljövőben.

Budán a bérbeadások szempontjából a XI. és a III. kerület szerepelt legjobban, míg az újonnan megépült irodaházak közül csupán a Buda City Towert adták át a városnak ezen az oldalán. Továbbra is a Váci úti folyosó bizonyult a legsikeresebbnek a bérlők választásainak szempontjából: az összes bérbe adott területnek a 19,41 százalékát ebben a régióban írták alá. Szorosan utána következik Észak- és Dél-Buda 18,74 százalék és 18,12 százalékkal.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.