2017. július 13. 14:10

Az idei év legjobb befektetései között voltak a kriptovaluták, ám az egyik legnagyobb befektetési bank, a Morgan Stanley elemzője szerint nem tart már sokáig a szárnyalás.

A Bitcoin ugyan a kriptovaluták legismertebb darabja, de hiába kapták meg a kirakati szerepet, ez nem nyűgözi le az egyik legnagyobb Wall Street-i bankszakértőjét. A Morgan Stanley elemzője, James Faucette arról beszélt, hogy miközben a spekulánsok közül egyre többen találják meg az ilyen eszközöket, ezek valós fizetési funkciót alig látnak el.

Az elemzők megjegyezték, hogy a Bitcoinot elfogadó online kereskedők száma mindössze három, miközben egy évvel ezelőtt még 5 olyan számottevő e-kereskedelmi platform volt, ahol fizetni lehetett vele. Naivan azt gondolhatnánk, hogy a fizetőeszköz iránti mérsékelt kereskedői érdeklődés annak a dollárral szembeni  árfolyamán is tükröződik, ám ez nincs így, hiszen a kriptovaluta 250 százalékkal drágult a mögöttünk hagyott 12 hónap alatt.

Ostorozta az elemző a fizetőeszköz kiskereskedelmi jelenlétének a hiánya mellett a magasabb költségeket és a lassú tranzakciókat is. Ráadásul az érintettek sem tesznek különösebben azért, hogy változzon a helyzet, és inkább élvezik a spekulációs hullám áremelkedését.

Nem ez az első alkalom egyébként, amikor a Morgan Stanley részéről kritikus hangok jelennek meg. Júniusban arra figyelmeztettek, hogy a digitális pénznemeknek csatlakozni kell a hagyományos befektetési eszközökhöz, és el kell fogadniuk a kormányzati felügyeletet, bár utóbbit kapcsán még csak jelzés értékűen sem mondta ki, hogy ezen mit értenek.

mfor.hu