2007. június 1. 16:06

Budapesten kétezer négyzetméternyi irodaterületet vettek bérbe a múlt évben jogi cégek, Európában ez 300 ezer négyzetmétert tett ki a Cushman & Wakefield ingatlan bérbeadó cég elemzése szerint.

Több meghatározó ügyvédi iroda menedzsmentje alakult át a múlt évben Magyarországon, komoly személyi áramlás volt tapasztalható, elsősorban a nemzetközi ügyvédi irodák között. A trendek tükröződtek egyes irodák költözésében, valamint az általuk bérelt irodaterület nagyságának változásában is.

Így tavaly 6 irodabérleti tranzakció részesei voltak jogi cégek Budapesten, ezek alapterülete kétezer négyzetmétert tett ki. A fővárosban a nemzetközi háttérrel rendelkező ügyvédi irodák általában 500 és 1500 négyzetméter közötti irodaterületet bérelnek. A jogi cégek Bel-Budát, valamint a belváros V. és VI. kerületét részesítik előnyben.

Európa nagyvárosaiban jelentősen növekedett a jogi cégek által bérbevett irodaterület nagysága, mely 2006-ban elérte a 300 ezer négyzetmétert. Londonban volt a legnagyobb a forgalom, több mint 109 ezer négyzetmétert vettek bérbe jogi irodák a múlt évben. Jogi cégek az összes irodaterület 10,5 százalékát bérlik Londonban. Párizs második helyen áll a 2006-ban bérbe adott 58 ezer négyzetméternyi irodaterülettel. Az utóbbi években elsősorban amerikai jogi cégek bővítették párizsi irodájukat. Moszkva a hatodik helyen áll a vezető jogi központok sorában, közel 9 ezer négyzetméter bérbe adott alapterülettel. Közép-Kelet Európában Prága vezet 5 ezer négyzetméterrel.