3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bizalmi válság sokkolta az érdektelennek induló napot: délután negyed ötkor 271,70 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a 268,15 forintos szerda délutáni jegyzéssel szemben.

Bizalmi válság sokkolta az érdektelennek induló napot: délután negyed ötkor 271,70 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a 268,15 forintos szerda délutáni jegyzéssel szemben.

A dollár jegyzése 180,75 forint 1,5031 dolláros euró árfolyam mellett a szerda délutáni 178,12 forint és 1,5056 euró/dollár után.

A svájci frankot 180,08 forinton jegyezték 177,63 forint után, 100 japán jent pedig 208,67 forinton 203,01 forint után.

A tőzsdéket csütörtök délelőtt hideg zuhanyként érte a Dubai World fizetési nehézségeinek híre, az európai részvények két százalék körüli veszteségbe süllyedtek az óvatos pozíciókba visszarendezett befektetések miatt. A befektetők kockázatvállalási hajlandóságának romlása éreztette hatását a magas hozamú (carry) devizák árfolyamán, azok többnyire gyengültek.

Az euró 15 havi árfolyam csúcsot állított be a dollárral szemben még a csütörtöki kereskedés ázsiai szakaszában 1,5145 dolláron, majd 1,51 alá korrigált az európai kereskedés kezdetére, és kora délutánig 1,5050 és 1,5100 között mozgott.

A dollár az 1,5050-1,5100-es euró árfolyam tartományból kora délután tört ki erősödő irányba, nagyjából az amerikai piaci nyitás megszokott idejében. Az amerikai piacok csütörtökön a Hálaadás napja miatt zárva tartanak.

A japán jen 14 havi árfolyam csúcsot ért el 86,30 jenen a dollárral szemben, minden ellenállás nélkül áttörve a 88,00 dollár/jen határt. Más devizákkal szemben is nyereséget ért el a jen, különösen a magas kamatozású (carry) devizákkal szemben (mint a forint). A jen erősödése figyelmen kívül hagyta a japán pénzügyminiszter figyelmeztetését "megfelelő lépések megtételére szélsőséges árfolyam ingadozások ellen". A piacon nem észleltek intervenciót a nap folyamán.

A svájci frank egészen 1,5009-ig erősödött az euróval szemben, majd - valószínűleg svájci jegybanki beavatkozásra - visszafordult. A dollár/frank a paritás közvetlen közelében mozgott egész nap.

Az arany újabb rekordot állított be szerdáról csütörtökre virradóan 1.195 dolláros unciánkénti áron. Az európai kereskedés során az arany ára 1,185 dollár környékén ingadozott.

Jan Czekaj, a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja csütörtök délelőtt kijelentette, hogy a gazdaság javulásával párhuzamosan a zloty erősödésére számít és még 3,8 körüli euró árfolyam sem árthat meg az exportnak. Csütörtök reggel még 4,11 környékén mozgott az euró/zloty, majd a javuló gazdasági kilátásokat tükröző GDP előrejelzések hatására kísérletet tett a 4,10-es euró árfolyam küszöb áttörésére, később azonban - a forinttal együtt - áldozatul esett a nemzetközi piacok hangulat romlásának, és a nap közben tartott 4,12 körüli euró árfolyamról 4,14-re gyengült.


A forint a várakozásoknak megfelelően 268-270 forintos euró árfolyam környékén mozgott a nap folyamán, majd kora délután 271 fölé gyengült.

A piacon a dubaji-hatás elhúzódására számítanak péntekre is, a forinttól ezért további gyengülést, 271-272 forint körüli euró árfolyamot várnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!