TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az orosz állami Rosneft és a brit BP részvénycsere-üzletéről letesznek a felek: ezt mondták a BP-nél a BBC-nek, és a Rosnefthez közelálló forrás az Interfax hírügynökségnek kedden Moszkvában is kijelentette: a Rosneft visszalép a tervtől.

A Rosneft és a brit BP stratégiai partnerséget tervezett: vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg az Északi-sarki kontinentális talapzatban lévő energiahordozók kitermelésére, és egy összesen 7,8 milliárd dollár értékű részvénycseréről, a Rosneft részvényeinek 9,53 százalékát akarták a BP 5 százaléknyi részvényeire cserélni. Ezt azonban peres úton megtámadta az AAR (Alfa Group, Access, Renova) csoport, a BP orosz partnere a TNK-BP holdingban.

Az illetékes stockholmi bíróság a TNK-BP keresetére előbb megtiltotta a részvénycserét, később igen nehéz feltételekhez kötve engedélyezte.

Kiútnak a TNK-BP holding orosz tulajdonosok kezében lévő 50 százalékának kivásárlása látszott, de az orosz tulajdonosok, akik már régebben el akarták adni részüket, hatalmas árat szabtak érte.

A Rosnefthez közelálló forrás úgy nyilatkozott, hogy a Rosneft mindvégig konstruktív magatartást tanúsított, hozzájárult az üzlet lezárási határidejének meghosszabbításához, és kész volt a BP-vel együtt kivásárolni a TNK-BP orosz oligarchák kezében lévő részét. Emellett eddig nem tárgyalt mással a lehetséges partnerségről, most azonban hozzálát a BP mellett érkezett többi ajánlat vizsgálatához.

A BP-nek szüksége van a TNK-BP-re, mert kőolaj- és földgázkitermelésének 24, szénhidrogén-tartalékainak 19 százalékát adja, a Rosneft-üzlet meghiúsulása viszont szakértők szerint el fogja rettenteni befektetőket. A Rosneft az Északi-sarki kontinentális talapzat hatalmas szénhidrogén-tartalékainak kiaknázásához keres olyan partnert, amely a technológiát is tudja biztosítani.

A TNK-BP orosz tulajdonosai, az AAR csoport jelezte, konkrét elvárásai vannak egy esetleges megállapodással kapcsolatban, de kész a tárgyalások folytatására.

Amennyiben végleg felborul a Rosneft-BP üzlet, amely felett Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes bábáskodott, és amelyet Vlagyimir Putyin kormányfő jelenlétében írtak alá, az orosz állami konszern kártérítést követelhet, s Igor Szecsin nem zárta ki ezt a lehetőséget.

Az üzlet lezárásának meghosszabbított határideje keddre virradó éjszaka lejárt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.