2009. február 11. 09:34

Ebben a hónapban tartózkodhat a kamatcsökkentéstől a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a forint volatilis árfolyama miatt - nyilatkozta Bihari Péter, a Monetáris Tanács tagja. A Bloomberg cikke szerint Bihari kedden egy interjúban elmondta: a kamatcsökkentés csak úgy lenne megoldható, ha nem veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást, ezért maradhat el az újabb vágás február végén.

Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem folytatja majd kamatcsökkentési politikáját, ugyanis a forint volatilis árfolyama megakaszthatja a folyamatot - olvasható a Bloomberg cikkében Bihari Péterre, a Monetáris Tanács tagjára hivatkozva. Bihari szerint az inflációs- és növekedési kilátások elvileg lehetővé tennék a kamat csökkentését, azonban a forint ingadozása miatt veszélybe kerülhetne a pénzügyi stabilitás, így pedig nem biztos, hogy meg lehet kockáztatni a vágást.

Bihari Péter szerint a jegybank legfontosabb prioritása a pénzügyi stabilitás, ezért csúszhat a kamatcsökkentés, a forint ingadozó árfolyama miatt elképzelhető, hogy a február 23-i ülésen nem lépik meg sorozatban az ötödik vágást. "Egyelőre nyomós érvek szólnak a kamat szinten tartása és a további csökkentés mellett is. A következő hetek eseményei mozdíthatják el az egyensúlyt az egyik oldal irányába" - fogalmazott Bihari a Bloomberg szerint.

A gazdasági lap által megkérdezett öt elemző közül négyen úgy vélik, hogy változatlan lesz a jegybanki alapkamat a hónap végén, azaz nem lesz újabb csökkentés. A Bloomberg arra is emlékeztet, hogy a forint a múlt héten 304,5-nél érte el mélypontját az euróval szemben, ez 6,7 százalékos gyengülést jelentett a legutóbbi kamatvágás óta.


Kedden Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke is arról beszélt, hogy a Monetáris Tanács tagjainak szem előtt kell tartaniuk a forint ingadozását a következő döntés meghozatalakor.

Bihari Péter az említett interjúban azt is kifejtette, hogy a forint stabilizálását az segítené a legjobban, ha a kormány be tudná tartani a kitűzött 2,6 százalékos hiánycélt, ezzel csökkenne az ország külső finanszírozási igénye. A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg jó úton halad a kabinet, hogy teljesüljön ez a cél.

Szerdán reggel ismét gyengüléssel kezdett a forint a devizapiacon, délelőtt 293,65 forintot kellett adni egy euróért.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.