<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Ebben a hónapban tartózkodhat a kamatcsökkentéstől a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a forint volatilis árfolyama miatt - nyilatkozta Bihari Péter, a Monetáris Tanács tagja. A Bloomberg cikke szerint Bihari kedden egy interjúban elmondta: a kamatcsökkentés csak úgy lenne megoldható, ha nem veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást, ezért maradhat el az újabb vágás február végén.

Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem folytatja majd kamatcsökkentési politikáját, ugyanis a forint volatilis árfolyama megakaszthatja a folyamatot - olvasható a Bloomberg cikkében Bihari Péterre, a Monetáris Tanács tagjára hivatkozva. Bihari szerint az inflációs- és növekedési kilátások elvileg lehetővé tennék a kamat csökkentését, azonban a forint ingadozása miatt veszélybe kerülhetne a pénzügyi stabilitás, így pedig nem biztos, hogy meg lehet kockáztatni a vágást.

Bihari Péter szerint a jegybank legfontosabb prioritása a pénzügyi stabilitás, ezért csúszhat a kamatcsökkentés, a forint ingadozó árfolyama miatt elképzelhető, hogy a február 23-i ülésen nem lépik meg sorozatban az ötödik vágást. "Egyelőre nyomós érvek szólnak a kamat szinten tartása és a további csökkentés mellett is. A következő hetek eseményei mozdíthatják el az egyensúlyt az egyik oldal irányába" - fogalmazott Bihari a Bloomberg szerint.

A gazdasági lap által megkérdezett öt elemző közül négyen úgy vélik, hogy változatlan lesz a jegybanki alapkamat a hónap végén, azaz nem lesz újabb csökkentés. A Bloomberg arra is emlékeztet, hogy a forint a múlt héten 304,5-nél érte el mélypontját az euróval szemben, ez 6,7 százalékos gyengülést jelentett a legutóbbi kamatvágás óta.


Kedden Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke is arról beszélt, hogy a Monetáris Tanács tagjainak szem előtt kell tartaniuk a forint ingadozását a következő döntés meghozatalakor.

Bihari Péter az említett interjúban azt is kifejtette, hogy a forint stabilizálását az segítené a legjobban, ha a kormány be tudná tartani a kitűzött 2,6 százalékos hiánycélt, ezzel csökkenne az ország külső finanszírozási igénye. A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg jó úton halad a kabinet, hogy teljesüljön ez a cél.

Szerdán reggel ismét gyengüléssel kezdett a forint a devizapiacon, délelőtt 293,65 forintot kellett adni egy euróért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.