2009. február 11. 09:34

Ebben a hónapban tartózkodhat a kamatcsökkentéstől a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a forint volatilis árfolyama miatt - nyilatkozta Bihari Péter, a Monetáris Tanács tagja. A Bloomberg cikke szerint Bihari kedden egy interjúban elmondta: a kamatcsökkentés csak úgy lenne megoldható, ha nem veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást, ezért maradhat el az újabb vágás február végén.

Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem folytatja majd kamatcsökkentési politikáját, ugyanis a forint volatilis árfolyama megakaszthatja a folyamatot - olvasható a Bloomberg cikkében Bihari Péterre, a Monetáris Tanács tagjára hivatkozva. Bihari szerint az inflációs- és növekedési kilátások elvileg lehetővé tennék a kamat csökkentését, azonban a forint ingadozása miatt veszélybe kerülhetne a pénzügyi stabilitás, így pedig nem biztos, hogy meg lehet kockáztatni a vágást.

Bihari Péter szerint a jegybank legfontosabb prioritása a pénzügyi stabilitás, ezért csúszhat a kamatcsökkentés, a forint ingadozó árfolyama miatt elképzelhető, hogy a február 23-i ülésen nem lépik meg sorozatban az ötödik vágást. "Egyelőre nyomós érvek szólnak a kamat szinten tartása és a további csökkentés mellett is. A következő hetek eseményei mozdíthatják el az egyensúlyt az egyik oldal irányába" - fogalmazott Bihari a Bloomberg szerint.

A gazdasági lap által megkérdezett öt elemző közül négyen úgy vélik, hogy változatlan lesz a jegybanki alapkamat a hónap végén, azaz nem lesz újabb csökkentés. A Bloomberg arra is emlékeztet, hogy a forint a múlt héten 304,5-nél érte el mélypontját az euróval szemben, ez 6,7 százalékos gyengülést jelentett a legutóbbi kamatvágás óta.


Kedden Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke is arról beszélt, hogy a Monetáris Tanács tagjainak szem előtt kell tartaniuk a forint ingadozását a következő döntés meghozatalakor.

Bihari Péter az említett interjúban azt is kifejtette, hogy a forint stabilizálását az segítené a legjobban, ha a kormány be tudná tartani a kitűzött 2,6 százalékos hiánycélt, ezzel csökkenne az ország külső finanszírozási igénye. A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg jó úton halad a kabinet, hogy teljesüljön ez a cél.

Szerdán reggel ismét gyengüléssel kezdett a forint a devizapiacon, délelőtt 293,65 forintot kellett adni egy euróért.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!