TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ebben a hónapban tartózkodhat a kamatcsökkentéstől a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a forint volatilis árfolyama miatt - nyilatkozta Bihari Péter, a Monetáris Tanács tagja. A Bloomberg cikke szerint Bihari kedden egy interjúban elmondta: a kamatcsökkentés csak úgy lenne megoldható, ha nem veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást, ezért maradhat el az újabb vágás február végén.

Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem folytatja majd kamatcsökkentési politikáját, ugyanis a forint volatilis árfolyama megakaszthatja a folyamatot - olvasható a Bloomberg cikkében Bihari Péterre, a Monetáris Tanács tagjára hivatkozva. Bihari szerint az inflációs- és növekedési kilátások elvileg lehetővé tennék a kamat csökkentését, azonban a forint ingadozása miatt veszélybe kerülhetne a pénzügyi stabilitás, így pedig nem biztos, hogy meg lehet kockáztatni a vágást.

Bihari Péter szerint a jegybank legfontosabb prioritása a pénzügyi stabilitás, ezért csúszhat a kamatcsökkentés, a forint ingadozó árfolyama miatt elképzelhető, hogy a február 23-i ülésen nem lépik meg sorozatban az ötödik vágást. "Egyelőre nyomós érvek szólnak a kamat szinten tartása és a további csökkentés mellett is. A következő hetek eseményei mozdíthatják el az egyensúlyt az egyik oldal irányába" - fogalmazott Bihari a Bloomberg szerint.

A gazdasági lap által megkérdezett öt elemző közül négyen úgy vélik, hogy változatlan lesz a jegybanki alapkamat a hónap végén, azaz nem lesz újabb csökkentés. A Bloomberg arra is emlékeztet, hogy a forint a múlt héten 304,5-nél érte el mélypontját az euróval szemben, ez 6,7 százalékos gyengülést jelentett a legutóbbi kamatvágás óta.


Kedden Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke is arról beszélt, hogy a Monetáris Tanács tagjainak szem előtt kell tartaniuk a forint ingadozását a következő döntés meghozatalakor.

Bihari Péter az említett interjúban azt is kifejtette, hogy a forint stabilizálását az segítené a legjobban, ha a kormány be tudná tartani a kitűzött 2,6 százalékos hiánycélt, ezzel csökkenne az ország külső finanszírozási igénye. A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg jó úton halad a kabinet, hogy teljesüljön ez a cél.

Szerdán reggel ismét gyengüléssel kezdett a forint a devizapiacon, délelőtt 293,65 forintot kellett adni egy euróért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.