TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása, a jelzáloghitelek kamattámogatása, a kiegészítő kamattámogatás, továbbá az értékesítésre vagy bérbeadásra épített lakásokra kamattámogatás csak akkor jár, ha a kérelmeket ez év június utolsó napjáig beadják az érintettek - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény a "szocpol" támogatást, a fiatalok otthonteremtési támogatása a fél-szocpolt jelenti. Ezek mellett megszűnik a kamattámogatás - függetlenül attól, hogy jelzáloghitelből vagy a bank saját forrásából származott - , illetve a bérlakás építés és a piaci lakásépítés kamatkedvezménye is.

Változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása is. Ez a megelőlegezett szocpolt jelenti, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit - kamatot, egyéb díjat - az állam fizette. Ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak. Ha a gyermek megszületését elfelejti az ilyen hitel jogosultja 60 napon belül bejelenteni, akkor a születés és a bejelentés közti időre neki kell fizetnie a hitel költségeit. Ez a szabály értelemszerűen azokra vonatkozik, akik korábban kaptak szocpol kedvezményt.

Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során. Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó visszatérítési támogatásnál és a fél szocpolnál teheti meg.


A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is. Az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után.

Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.