2009. június 16. 16:51

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása, a jelzáloghitelek kamattámogatása, a kiegészítő kamattámogatás, továbbá az értékesítésre vagy bérbeadásra épített lakásokra kamattámogatás csak akkor jár, ha a kérelmeket ez év június utolsó napjáig beadják az érintettek - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény a "szocpol" támogatást, a fiatalok otthonteremtési támogatása a fél-szocpolt jelenti. Ezek mellett megszűnik a kamattámogatás - függetlenül attól, hogy jelzáloghitelből vagy a bank saját forrásából származott - , illetve a bérlakás építés és a piaci lakásépítés kamatkedvezménye is.

Változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása is. Ez a megelőlegezett szocpolt jelenti, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit - kamatot, egyéb díjat - az állam fizette. Ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak. Ha a gyermek megszületését elfelejti az ilyen hitel jogosultja 60 napon belül bejelenteni, akkor a születés és a bejelentés közti időre neki kell fizetnie a hitel költségeit. Ez a szabály értelemszerűen azokra vonatkozik, akik korábban kaptak szocpol kedvezményt.

Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során. Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó visszatérítési támogatásnál és a fél szocpolnál teheti meg.


A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is. Az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után.

Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő. (MTI)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!