2p

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása, a jelzáloghitelek kamattámogatása, a kiegészítő kamattámogatás, továbbá az értékesítésre vagy bérbeadásra épített lakásokra kamattámogatás csak akkor jár, ha a kérelmeket ez év június utolsó napjáig beadják az érintettek - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény a "szocpol" támogatást, a fiatalok otthonteremtési támogatása a fél-szocpolt jelenti. Ezek mellett megszűnik a kamattámogatás - függetlenül attól, hogy jelzáloghitelből vagy a bank saját forrásából származott - , illetve a bérlakás építés és a piaci lakásépítés kamatkedvezménye is.

Változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása is. Ez a megelőlegezett szocpolt jelenti, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit - kamatot, egyéb díjat - az állam fizette. Ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak. Ha a gyermek megszületését elfelejti az ilyen hitel jogosultja 60 napon belül bejelenteni, akkor a születés és a bejelentés közti időre neki kell fizetnie a hitel költségeit. Ez a szabály értelemszerűen azokra vonatkozik, akik korábban kaptak szocpol kedvezményt.

Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során. Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó visszatérítési támogatásnál és a fél szocpolnál teheti meg.


A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is. Az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után.

Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!