<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása, a jelzáloghitelek kamattámogatása, a kiegészítő kamattámogatás, továbbá az értékesítésre vagy bérbeadásra épített lakásokra kamattámogatás csak akkor jár, ha a kérelmeket ez év június utolsó napjáig beadják az érintettek - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény a "szocpol" támogatást, a fiatalok otthonteremtési támogatása a fél-szocpolt jelenti. Ezek mellett megszűnik a kamattámogatás - függetlenül attól, hogy jelzáloghitelből vagy a bank saját forrásából származott - , illetve a bérlakás építés és a piaci lakásépítés kamatkedvezménye is.

Változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása is. Ez a megelőlegezett szocpolt jelenti, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit - kamatot, egyéb díjat - az állam fizette. Ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak. Ha a gyermek megszületését elfelejti az ilyen hitel jogosultja 60 napon belül bejelenteni, akkor a születés és a bejelentés közti időre neki kell fizetnie a hitel költségeit. Ez a szabály értelemszerűen azokra vonatkozik, akik korábban kaptak szocpol kedvezményt.

Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során. Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó visszatérítési támogatásnál és a fél szocpolnál teheti meg.


A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is. Az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után.

Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.