2008. szeptember 4. 07:59

Ma dönt az alapkamat szintjéről az Európai Központi Bank és a Bank of England, a szakemberek arra számítanak, hogy mindkét jegybank változatlanul fogja hagyni a kamatot.

Nehéz helyzetben vannak az európai központi bankok, ugyanis a továbbra is magas infláció mellett a gazdaság recesszióba süllyedése is fenyegeti a vezető európai gazdaságokat. Az elemzők arra számítanak, hogy csak jövő tavasszal kezdik majd csökkenteni az alapkamatokat.

A Bloomberg által készített elemzői felmérés szerint az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói mai ülésükön változatlanul 4,25 százalékon tartják majd az alapkamatot. Egy másik felmérés szerint legkorábban jövő márciusban csökkenhet a kamat a mostani hétéves csúcsról.

Az EKB legutóbb két hónapja emelte 25 bázisponttal az alapkamatot, előtte egy évig változatlan volt a kamat. Az európai jegybank szakemberei akkor arról beszéltek, hogy ha erősödik az inflációs nyomás, akkor újabb kamatemelés jöhet. Közben azonban negatív GDP-adat jelent meg az eurozónáról a második negyedévet illetően, az inflációs nyomás pedig enyhült az olajár visszaesése miatt. "Továbbra is szkeptikusak vagyunk azt illetően, hogy a lassuló növekedés és az olajár visszaesése megnyitja-e az ajtót a kamatcsökkentések előtt. Az inflációs veszélyek még mindig kézzelfoghatóak" - nyilatkozta a Bloombergnek Nick Kounis, a Fortis Bank vezető közgazdásza.

Az EKB magyar idő szerint délután háromnegyed kettőkor jelenti be a kamatdöntés eredményét, majd fél háromkor Jean-Claude Trichet jegybankelnök tart sajtótájékoztatót. Mivel szinte minden elemző kamattartást vár, ezért a befektetők főleg az elnök szavaira figyelnek.

A Bank of England is nehéz helyzetben van, ugyanis az utóbbi évtized legmagasabb inflációja nem teszi lehetővé, hogy kamatot csökkentsen annak érdekében, hogy kirántsa a recesszióból a gazdaságot. Így az elemzők arra számítanak, hogy a szigetországban 5 százalékon marad a kamat a mai ülés után.

A brit infláció jelenleg több mint duplája a jegybank 2 százalékos céljának, sőt arra lehet számítani, hogy még emelkedni fog. Így Gordon Brown miniszterelnöknek saját magának kell megoldania a válságot és helyreállítani népszerűségét, nem számíthat a jegybank segítségére.

"A jegybanknak valamit tennie kéne a gazdaság lassulása ellen, de jelenleg a magas infláció miatt nincs semmilyen eszköze" - mondta el a Bloomberg kérdésére Dominic White, az ABN Amro közgazdásza. Szerinte a miniszterelnök néhány napja bejelentett csomagja, mely a lakáspiacot rázná fel, csak korlátozott sikert érhet el. "A következő hónapokban várhatóan megnő majd a lakást vásárlók száma, de a gazdaság tovább romolhat" - mondta el ezzel kapcsolatban.

A Bank of England magyar idő szerint délután egy órakor közli a mai kamatdöntés eredményét, de az elemzők nem számítanak meglepetésre.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.