<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tőzsdei üzletek során érdemes inkább várni, a piac nem szalad el. Itt nem számítanak a percek, az órák vagy a napok. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a gyorsan és hirtelen kötött üzletek hozták sokszor a legnagyobb veszteséget. És azok lettek a legnyereségesebbek, amelyeket akkor kötöttük amikor nem volt időnk a piaccal foglalkozni, mert utaztunk vagy a családdal voltunk és késve érkeztünk a piacra. Ugye?

Miért van ez? Mert a kereskedés elsősorban a türelemről szól és a kitartásról. És messze nem a gyorsaságról. Egyetlen esetben kell gyorsnak lennünk a piacon, ha vesztő pozícióban vagyunk, akkor amilyen gyorsan csak lehet el kell vágni a veszteséget és gyorsan el is kell azt felejteni. Egyébként a pozíció felvétel olyan, mint a horgászat, vadászat. Sokszor órákat napokat kell várni a zsákmányra. Tudom ez unalmasnak hangzik, de biztosíthatok mindenkit, megéri.

Általánosságban is igaz, hogy a gyorsaság és a kapkodás az életben is az egyik legrosszabb emberi tulajdonságunk. Gondoljunk csak a gyorsételekre, még a nevük is az, hogy „junk food”. És egyetlen olyan mondatot sem lehet találni a Bibliában és egyéb szent szövegekben, ami arra utalna, hogy Jézus, Mózes vagy Buddha valaha is sietett. Ugyanis ők pontosan tudták a legjobb dolgok lassan és szinte észrevétlenül zajlanak le életünkben. Ugyanez van a kereskedésben is. A legnagyobb nyereséget hozó pozícióim mindig azok voltak, amik lassan értek be, ezekhez mindig több nap vagy akár hét kellett. Ezért is vagyok teljesen pesszimista a daytrade technikával kapcsolatban. Az idő egy jó befektető legjobb barátja, ahogy már évtizedekkel ezelőtt Warren Buffett megmondta. Ezt erősíti a magyar szólás bölcsesség is: lassan járj, tovább érsz.

De miért jó a lassúság a kereskedésben? Mert a trendek lassan születnek és komótosan változnak. És őszintén szólva soha nem tudhatjuk pontosan, hogy mikor. Mindannyian borzalmas piaci időzítési érzékkel rendelkezünk. És mert nem tudjuk mikor következnek be a nagy ugrások az árfolyamban ezért kell kiülni egy pozíciót, és várni amíg a hangulat a mi javunkra változik. Amíg a kedvezőtlen hangulat, kedvezőre nem vált. Ez sokszor akár hónapokig is eltarthat. Ilyenkor csak várnunk és figyelnünk kell, mint ahogy a vadászok teszik.

Mindig adjunk magunknak időt a döntéshozatalra. Először gondolkodjunk, aztán cselekedjünk. Ne fordítva. Mindig lesznek jó vételi lehetőségek, ha valamiről lemaradtunk, ne bánkódjunk miatta, ezernyi fog még jönni. Soha nem maradunk le semmiről a piacokon. Vagyis a türelem meghozza gyümölcsét. És egy jó trédernek inkább ülőgumókra van szüksége, mint logikára.

Nicolas Papp

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.