5p

Az idei első félévben tovább növekedett a leánybankok hozzájárulása a profithoz, így már a nyereség harmadát adják a külföldi cégek - derül ki az OTP péntek hajnalban közölt gyorsjelentéséből. Eközben nem kis részben a svájci frank erősödése miatt a hazai tevékenysége tovább romlott a banknak.

Bankadóval is 37 milliárdos profit három hónap alatt

A második negyedévben 37,3 milliárd forintos konszolidált eredményt ért el az OTP Bank, ez szinte hajszálra megegyezett az első negyedév adatával, míg a tavalyi év hasonló időszakánál 36 százalékkal volt magasabb. Fél év alatt a bank profitja 74,5 milliárd forint volt, ami 7 százalékos növekedést jelentett tavalyhoz képest.

 

A bank nettó kamatbevétele 151 milliárd forintot tett ki egyedi tételek nélkül három hónap alatt, ez kismértékű csökkenést jelentett az előző negyedévhez képest, tavalyhoz képest viszont több mint 20 milliárdos volt a visszaesés ezen a soron.


A 7,2 milliárd forintos negyedéves bankadó mellett 12,7 milliárd forintos társasági adófizetési kötelezettsége keletkezett a banknak április és június között, ezzel az első negyedévhez képest 5,5 milliárddal nőtt az effektív adóterhelés, ami annak volt köszönhető, hogy az első negyedévvel ellentétben most nem volt pozitív adópajzs-hatás. Fél év alatt a pénzintézet összesen 14,4 milliárdnyi bankadót és 19,9 milliárdnyi társasági adót vallott be.

Az ügyfélhitelek állománya kismértékben emelkedett az első negyedévhez képest, egy év alatt viszont hat százalékos visszaesés volt tapasztalható ebben a mutatóban. A betétállomány egy negyedév alatt szintén egy százalékkal nőtt, éves szinten pedig ugyanekkora volt a visszaesés. A fentiek miatt a bank nettó hitel/betét mutatója a második negyedévben 102 százalékon stagnált.

A tőkéje miatt továbbra sem kell aggódnia az OTP-nek: a tőkemegfelelési mutató a 8 százalékos törvényi minimum több mint  duplája, 18 százalék volt június végén az első negyedéves 17,6 százalék után. A Tier1-ráta 15,1 százalékra, a Core Tier1-ráta pedig 13,6 százalékra emelkedett.

Jó hír a bank számára, hogy lassul a portfólióromlás üteme, bár a második negyedéves mérlegzárást követően az utóbbi hetekben csúcsot csúcsra döntött a svájci frank, így lehet, hogy még korai fellélegezni. Csoportszinten a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya a második negyedévben 15,4 százalék volt az előző negyedév 15 százalékos és az egy évvel korábbi 12,4 százalékos adat után. Ezen belül a magyarországi portfólió NPL-rátája 11,2 százalékról 11,5 százalékra nőtt, az viszont kifejezetten rossz hír, hogy a hazai lakossági jelzáloghitelek esetében volt a legnagyobb a romlás, 9,2 százalékról 9,9 százalékra.

A portfólióromlás lassulása miatt céltartalékból is kevesebbet kellett képezni, de a második negyedéves 50 milliárd forint még mindig soknak számít annak ellenére is, hogy egy évvel ezelőtt még majdnem kétszer ennyi volt a céltartalék.

A leánybankok hozták a számokat

Kedvező fejlemény, hogy az elmúlt negyedévhez hasonlóan tovább nőtt a külföldi leányvállalatok profit-hozzájárulása: köszönhetően a javuló orosz leánybanki teljesítménynek, valamint a jó ukrán, bolgár, román és horvát eredménynek. 2011 második negyedévében a konszolidált profitból 15,7 milliárd forint származott külföldről. Ezzel 2011 első hat hónapjában az adózott eredményhez 26,8 milliárd forinttal (a korrigált profit 30 százalékával, a bankadót is tartalmazó számviteli eredmény 36 százalékával) járultak hozzá a külföldi leányvállalatok. Ugyanezen időszak alatt az OTP magyarországi alaptevékenységének eredménye 24 százalékkal, 83 milliárd forintról 63 milliárd forintra csökkent, vagyis a csoport eredményének javulása egyértelműen a javuló külföldi leánybanki teljesítménynek köszönhető - olvasható a beszámolóban.

A külföldi érdekeltségek közül az orosz bank eredménye tette ki a legnagyobb részt, Moszkvából 9,3 milliárdos profit érkezett egy negyedév alatt az OTP-hez. Az ukrán cég eredménye is jelentősen javult, 5,1 milliárd forintot tett ki, míg a bolgár bank 2 milliárd forintot hozott a konyhára. Továbbra is veszteséges viszont a szerb és a montenegrói érdekeltség, melyek mindegyike nagyjából másfél milliárdos mínuszt hozott össze.

Az ukrán leány jó teljesítménye elsősorban a csökkenő céltartalékolásnak volt köszönhető, hiszen az első negyedéves 7,4 milliárd forint után most mindössze 470 milliót kellett elkülöníteni erre a célra.

Nem fenyegeti az OTP-t az eurózóna válsága

A hazai fizetőeszköz volatilis árfolyam alakulása továbbra is negatívan befolyásolja a lakosság hitelkeresletét: bár a foglalkoztatás terén vannak pozitívumok és a munkanélküliségi ráta június végére 10,8 százalékra mérséklődött, a háztartások szabad pénzügyi forrásaikat inkább megtakarításra vagy hiteleik előtörlesztésére használják, a lakossági fogyasztás második negyedévben sem bővült - olvasható a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

"A tárgyidőszak zárását követően rendkívüli mértékben felerősödtek az eurózóna perifériaországaival, továbbá az Olaszországgal, illetve augusztus elején az USA-val kapcsolatos befektetői félelmek" - emeli ki az OTP menedzsmentje. A gyorsjelentésben ugyanakkor kiemelik, hogy a banknak sem az eurózóna perifériás országai, sem az amerikai állam felé nem rendelkezik értékpapír kitettséggel, ezért a következő időszakban sem várható veszteségleírás ezek miatt.

A második negyedéves eredmények kapcsán péntek reggel 9-kor sajtótájékoztatót tart Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese. Az eseményről az mfor.hu is tudósít.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!