<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ünnep miatt sem az USA-ban, sem az Egyesült Királyágban nincs ma tőzsdei kereskedés. A várhatóan unalmas kereskedést a görögökkel kapcsolatos hírek zavarhatják meg, bár továbbra is patthelyzet van az EU-ban a megoldást illetően, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (266,50 – 269,50): Csendes napnak nézünk elébe, ma ugyanis kettős ünnepnap van a devizapiacokon. Ünnepel London és ünnepel az Egyesült Államok is, így alacsonyabb likviditásra és visszafogott árfolyammozgásokra számíthatunk. Mai hazai vonatkozású hír az áprilisi munkanélküliségi adat, mely két tized százalékkal jobb lett, mint a várakozások és az előző havi érték - 11,6 helyett 11,4 százalék lett. A javulás természetesen nem okozott nagy mozgásokat, és valószínűleg akkor sem okozott volna, ha ma nem lenne devizaszünnap. A legutóbbi információk szerint a ma délután egy órakor már bejelenti a kormány a MBSZ-el kötött megállapodást a devizahitelesek megmentéséről, kíváncsian várjuk a külföldi reakciókat, kommentárokat. A forint árfolyama 268-268,50 körül indítja a hetet, az árfolyam várhatóan nem is fog a mai nap folyamán nagyon változni.

EUR/USD (1,4230 – 1,4330): Akármilyen unalmas is, de ez a hét is legfőképp a görögökről fog szólni. A múlt hétvégén nem sikerült közös nevezőre jutnia a kormánynak, illetve az ellenzéknek Görögországban. Antonis Samaras ellenzéki vezető visszautasítja George Papandreau miniszterelnök 6 milliárd eurós megszorítását és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagot. Jelenleg gyakorlatilag az az állapot áll fent, hogy nincs egyezség sem az EU-n belül, sem a görögöknél, marad tehát a bizonytalanság, ami akár a június 20-i következő ECOFIN ülésig is eltarthat. Közben Írország esetében is felröppent, hogy ki kellene pótolni a nekik megítélt 85 milliárdos csomagot. Az euró mindezektől függetlenül egész jól tartja magát: múlt hét hétfőhöz képest több mint 2 százalékot erősödött a dollárhoz képest. A fokozódó görög-ír-portugál aggodalmak esetén könnyen eshet 1,40-ig is az EUR/USD kurzusa. Kevés esélyt látunk arra, hogy jelen állapotok mellett az euró tudja tartani a ma reggeli 1,43 körüli szintjét

CHF/HUF (219,00 – 221,50): Az euró mellett a dollár is gondokkal küzd, a múlt heti GDP adat az USA-ban nem lett túl fényes, így az aggódó befektető kézenfekvő döntése a frank mellett szól. Az EUR/CHF 1,22 alatt, a CHF/HUF 220 körül - nem számolhatunk azzal, hogy a jelentősen túlértékelt frank a közeljövőben gyengülésnek indulna.

mfor.hu