1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A huszadára csökkenő lakástámogatástól nem várható a lakásépítés fellendülése, pedig az építőiparnak ez a szektora az uniós ösztönző csomagból is kimaradt - kifogásolja a Társaság a Lakásépítésért Egyesület.

A kormány július 1-től évi 56 milliárd forint támogatást von el a lakásszektortól, mindössze évi 2,5-3 milliárd forint jut az új lakást építők, vásárlók támogatására - vázolja a várható helyzetet a az egyesület pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye. A módosítás egyetlen pozitív elemének azt nevezik, hogy a maradék támogatás az új lakásokhoz kötődik, mivel abból az államnak azonnali, nettó bevétele származik, míg a támogatást apránként kell fizetni.


A megmaradt támogatás - a Társaság a Lakásépítésért Egyesület véleménye szerint - nem fogja élénkíteni a lakásépítést. Ez annál hátrányosabb az ebben a szektorban tevékenykedő cégeknek, mivel azok nem részesülnek az 1.800 milliárd forintos ösztönző csomagból sem.

A közlemény kifogásolja azt is, hogy az új támogatási forma - a magas forint kamatok miatt - ismét a deviza hitel felé tereli a lakásvásárlókat, holott az állam jelenleg éppen az ilyen hitelek miatt nehéz helyzetbe került családok segítésén fáradozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!