<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A huszadára csökkenő lakástámogatástól nem várható a lakásépítés fellendülése, pedig az építőiparnak ez a szektora az uniós ösztönző csomagból is kimaradt - kifogásolja a Társaság a Lakásépítésért Egyesület.

A kormány július 1-től évi 56 milliárd forint támogatást von el a lakásszektortól, mindössze évi 2,5-3 milliárd forint jut az új lakást építők, vásárlók támogatására - vázolja a várható helyzetet a az egyesület pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye. A módosítás egyetlen pozitív elemének azt nevezik, hogy a maradék támogatás az új lakásokhoz kötődik, mivel abból az államnak azonnali, nettó bevétele származik, míg a támogatást apránként kell fizetni.


A megmaradt támogatás - a Társaság a Lakásépítésért Egyesület véleménye szerint - nem fogja élénkíteni a lakásépítést. Ez annál hátrányosabb az ebben a szektorban tevékenykedő cégeknek, mivel azok nem részesülnek az 1.800 milliárd forintos ösztönző csomagból sem.

A közlemény kifogásolja azt is, hogy az új támogatási forma - a magas forint kamatok miatt - ismét a deviza hitel felé tereli a lakásvásárlókat, holott az állam jelenleg éppen az ilyen hitelek miatt nehéz helyzetbe került családok segítésén fáradozik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.