2016. február 8. 17:49

Jelentősen csökkent az OTP árfolyama, de a BUX így is felülteljesítő volt Európában. A forint is gyengült a hét első napján.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 374,90 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 23 262,32 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,299 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a pénteki záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az MTI-nek azt mondta: a magyar börze - a lengyellel együtt - Európában felülteljesített, ugyanis kisebb mértékben csökkentek a magyar tőzsdén az árak, mint Nyugat-Európában.

Az árcsökkenés okát a szakértők az alacsony olajárnak tulajdonítják, úgy vélik, hogy a nagy olajtermelő országok most részvények eladásával pótolják ki mérséklődő jövedelmüket. Az igazgató megjegyezte: a BÉT-en növekvő a forgalom, így akár valóban igaz is lehet a szakértők vélekedése, és néhány "morzsa" Budapestre is kerülhet az olajtermelők jövedelméből.

Puzsár József, a KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornának arról beszél, hogy a magyar tőzsdeindex csak 1,5 százalékot csökkent, míg a nyugat-európai börzéken az esés 2-3 százalékos volt, és az amerikai indexek is 2 százalék körüli mínuszban vannak.

A Mol 120 forinttal, 0,86 százalékkal 13 780 forintra csökkent, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 175 forinttal, 2,86 százalékkal 5935 forintra esett, forgalmuk 3,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 393 forintra gyengült, forgalma 160,0 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 70 forinttal, 1,32 százalékkal 5250 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A múlt hét bravúros hajrája után a borús nemzetközi hangulatban a forint is gyengüléssel indította a hetet. Az euróval szemben 1,35 egységet gyengült a magyar fizetőeszköz, és az esti órákban 310,60 körül forgott. A dollár ennél kisebb mértékben erősödött, kora este 278,20 körül forgott a forinttal szemben a devizapiacokon.

MTI/mfor.hu