2p

A sanghaji tőzsde 8,5 százalékos eséssel emlékezetessé tett "fekete hétfőjének" hatására 1089 pontot esett hétfőn nyitás után 30 vezető amerikai iparvállalat Dow Jones indexe, ez a legnagyobb zuhanás, ami valaha is egy kereskedési nap alatt bekövetkezett.

Az árfolyamok ezt követően drámai emelkedésbe kezdtek és 115 pontra megközelítették a pénteki szintet, végül az index 588 pontos, 3,6 százalékos mínuszban, 15 874 ponton zárt.

"Kétpercenként 75-100 pontos mozgásról beszélünk. Rendkívül gyors volt, minden nagyon-nagyon sebesen történt" - nyilatkozott a CNBC-nek Peter Costa, az Empire Executions kereskedőcég elnöke.

A Vix, a piac ingatagságát mérő "félelemindex" elérte az 53-as értéket. Utoljára 2009 márciusában, a pénzügyi válság mélypontján haladta meg az 50-es szintet

A Dow index a nyitás jelző harangszónál 6,6 százalékot zuhant. A meredek esés miatt a New York-i értéktőzsdén a 2007-es elfogadása óta csak 2008-ban, az amerikai pénzügyi válság és 2010-ben, az eurózóna válsága okozta pánik miatt alkalmazott 48-as szabályhoz folyamodtak. Ez felgyorsítja a kereskedés elindítását azzal, hogy mellőzi az árfolyamoknak a kereskedést megelőző jóváhagyását.

A Standard & Poor's 500-as indexe 3,9 a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,8 százalékos mínusszal zárt. Az Apple a pénteki záráskor regisztrált 105,72 dolláros árfolyamról 92-re, a KFC-t tulajdonló Yum Brands pedig 79,70-ről 71,39-re esett vissza. A nap legnagyobb vesztesei az ExxonMobil és a többi olajvállalat volt, a nyersolaj hordónkénti 40 alatti kereskedése mellett.

A New York-i tőzsdén a múlt hét volt az elmúlt négy év legrosszabb hete, a Dow index a csúcspontjának májusban történt elérését követően 10 százalékot zuhant.

A piacok megnyugtatására Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője arról beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, hogy az amerikai gazdaság erős és jó az ellenálló képessége. Elemzők is arra mutattak rá, hogy az amerikai gazdaság alapjai nem változtak, a növekedés stabil, a bankok stabilak, a munkanélküliségi ráta 5,3 százalék. A legutóbbi piaci korrekció idején, 2011 áprilisában ez a mutató 9,1 százalékos volt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!