2p

A kedden publikált makrogazdasági adatok akár aggodalmat is kelthettek volna a Wall Streeten, ám a befektetők nem igazán foglalkoztak ezekkel, így egy százalék feletti pluszban zártak az irányadó mutatók. Az optimizmusra az adott okot, hogy a görögök újabb tízmilliárdokat kaphatnak, ami elódázhatja a helyzet drasztikus megoldását.

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 128,21 ponttal, 1,03 százalékkal 12569,79 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 14,10 ponttal, 1,06 százalékkal 1345,20 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 38,44 ponttal, 1,37 százalékkal nőtt és 2835,30 ponton zárt.

Már a kereskedés előtt közölt ingatlanpiaci adat (S&P/Case-Shiller lakásár index) problémákat jelzett, mivel éves szinten márciusban a várakozások meghaladó mértékben 3,6 százalékkal estek az ingatlanárak. Ezt követően a kereskedés első órájában publikált chicagói beszerzői menedzserindex is jelentős visszaesést jelzett, csupán 56,6 pont lett a várt 63 helyett. A harmadik fontos adat, melyet kedden publikáltak, a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi mutatója volt. Az index 60,8 pontra esett az áprilisi 66,0 pontról, a szakértők 66,4 pontot vártak májusra.

A napközben ismertetett több kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adat hatását ellensúlyozta azonban a felerősödött várakozás, hogy további pénzügyi támogatást kap Görögország. Ez pedig gyengítette a dollárt az euróhoz képest, ami emelte a dollárban jegyzett nyersanyagok árát, ez pedig drágította a bányaipari cégek árfolyamát.

mfor.hu/MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!