<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Napi Gazdaság szerint azok a bajba került devizaadósok, akik nem célzottan lakáshitelt, hanem szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, július 1-je után elveszíthetik otthonukat.

A napilap keddi száma - egy neve elhallgatását kérő jogász álláspontja alapján - arról írt, hogy a nemzetgazdasági miniszter által pénteken az Országgyűlésnek benyújtott, a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat meglehetősen széles körre nem terjed ki. A törvényjavaslat szövege szerint a hitelező lakáshitel-szerződésből eredő követeléssel rendelkezik. A hitelintézeti törvény pedig (amelyre a most benyújtott indítvány is utal) egyértelműen fogalmaz: a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés olyan ingatlanra alapozott jelzálog, amelyben a felek által okiratban rögzített hitelcél lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése vagy felújítása.

A cikk emlékeztetett arra: a jegybanki adatok szerint a 2,5 ezer milliárd forint devizaalapú lakáshitel mellett kétezer milliárd forint azon szabad felhasználású jelzáloghitelek összege, amelyeket szinte biztosan lakáscélokra vettek fel. Az egyszerűbb ügyintézés miatt egy időben a bankok kifejezetten rábeszélték az ügyfeleiket, hogy az ingatlanvásárláshoz ilyen hitelt vegyenek fel - olvasható a lapban.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.