<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Történelmi mélypontra esett a kazah nemzeti valuta, a tenge jegyzése a kőolaj folytatódó árcsökkenésére, az orosz és a kínai devizák gyengülésére, és azokra a várakozásokra, hogy szerdán az amerikai Fed kamatemelésről dönt.

Hétfőn a dollárhoz képest rekordalacsonyra, 322,47-re gyengült a kazah valuta a pénteki 311,92 tenge után.

Hétfőn, augusztus óta először, 70 rubel fölé erősödött a dollár, miközben a kínai jüan éves mélypontra gyengült. Kazahsztán két legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország és Kína.

Októberben a kazah központi bank 12 százalékról 16 százalékra emelte az alapkamatot, miután a tenge az augusztusi leértékelés óta folyamatosan nyomás alatt állt.

A jegybank akkori rövid közleménye szerint a tenge gyengülése veszélyezteti a központi bank inflációs célját, és azért kellett emelni az alapkamatot, hogy középtávon 6-8 százalékon lehessen tartani a fogyasztói áremelkedés ütemét.

Legendás autók kerültek kalapács alá

A kazah jegybank augusztus 20-án döntött a tenge lebegtetéséről, azaz megszűnt az addig előírt sávszél. Szeptember 16-ától a jegybank intervenciókkal próbálta elejét venni a tenge árfolyamgyengülésének.

A tenge lebegtetésének bejelentése előtt mintegy 180 tenge ért 1 dollárt.

A kazah gazdaságot sújtja, hogy jelentősen csökkent legfontosabb exportterméke, a kőolaj világpiaci ára.

Kazahsztán tavalyi olajtermelése 80,8 millió tonna volt, 1,2 százalékkal kisebb a 2013. évinél.

Tavaly 4,3 százalékra lassult a kazah GDP-növekedés a 2013. évi 6 százalékos bővülés után, elsősorban a kőolaj és a fémek világpiaci árcsökkenése miatt. A kormány az idei évre a gazdaság még szerényebb, 1,5 százalékos növekedésére számít.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.