2007. szeptember 18. 13:09

A Lehman vártnál jobb eredménye, és a némileg pozitív termelői árindex meghozták az optimizmust a tőzsdéken. A napközbeni mínuszból pillanatok alatt fordult az index.

A Lehman vártnál jobb eredménye, és a némileg pozitív termelői árindex meghozták az optimizmust a tőzsdéken. A napközbeni mínuszból pillanatok alatt fordult az index.

Az Egyesült Államokban augusztusban 1,4 százalékkal csökkentek a termelői árak júliushoz képest, míg a termelői maginfláció 0,2 százalék volt. A Dow Jones Newswires által megkérdezett szakértők az augusztusi átfogó termelői árindex 0,3 százalékkal várták csökkenni - elsősorban a kőolaj, a benzin és a fémek árcsökkenése miatt - a júliusi 0,6 százalékos emelkedést követően (júniusban 0,2 százalékkal emelkedett). Az élelmiszer- és energiaárak nélküli augusztusi termelői maginflációt 0,1 százalékra valószínűsítették az elemzők a júliusi ugyancsak 0,1 százalékos növekedés után. A termelői árak növekedése mögött a szakértők szerint elsősorban az autók árának növekedése áll (igaz ez volt az egyetlen termékcsoport, amely a múlt hónapban a kereskedelemben komoly forgalombővülést realizált).

Még ennél is jobb hír, hogy az egyik legfontosabb amerikai pénzintézet eredménye a várakozásokat meghaladóan nőtt. A Lehman Brothers ugyan némileg elmaradt a tavalyi harmadik negyedéves számoktól, ám az elemzők által várt komoly visszaesésnek nyoma sincs, így most felerősödött a remény, hogy a nagy pénzügyi cégeket mégsem érinti komolyan az úgynevezett sub-prime válság. A bank nettó eredménye ugyan 3 százalékkal esett, 887 millió dollárra (részvényenként 1,54 dollár), ám az elemzők csupán papíronként 1,48 dollárt reméltek.

A kedvező hírek hatására a pesti tőzsdén is komoly fordulat következett be, az emelkedés éllovasa az elmúlt napokban folyamatos eladói nyomás alatt lévő OTP volt. A papír a kedvező jelentések hatására igen rövid idő alatt 200 forintos emelkedést produkált.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.