<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Eladja a Mol Nyrt. a BaiTex LLC vállalat 49 százalékát a Török Köztársaság nemzeti olajvállalatának, a Turkish Petroleum Corporation-nak (TPAO), az ügylet végső zárása a következő hónapban várható - jelentette be a magyar olajipari vállalat a tőzsde honlapján.

A Baitex az oroszországi Volga-Ural régióban található Bajtuganszkoje mező és a Jerilkinszkij blokk kutatási-termelési licensz tulajdonosa. A Mol, mint a BaiTex vállalat 51 százalékos tulajdonosa továbbra is operátor marad, összhangban a Mol számviteli politikájával, a zárást követően a BaiTex az új tulajdoni hányadnak megfelelően kerül majd konszolidálásra - írták.

Az értékesítés összhangban van a Mol hosszú távú portfoliókezelési, valamit kockázat megosztási stratégiájával, ennek megfelelően a társaság kezdeményezte a megfelelő partner bevonását a BaiTex vállalatba. A közlemény szerint a Mol még 2006 végén szerzett részesedést a BaiTex-ben, és az ezt követő mezőfejlesztési programok eredményeként közel duplájára tudta növelni a terület könyvelt 2P készletét 2011 év végén.

A most bejelentett tranzakció eredményeként a Mol-csoport a bizonyított szénhidrogén-készlet (SPE 1P) és a kitermelhető készlete (SPE 2P) várhatóan 37 illetve 54 MMboe-val (millió kőolajhordó egyenérték) fog csökkenni. A Bajtuganszkoje mező 2013-as átlagos termelése 6,6 ezer hordó egyenérték volt 2013-ban.

A TPAO BaiTex befektetésén túlmenően a TPAO és a Mol aktív párbeszédet folytat annak érdekében, hogy további potenciális upstream együttműködési lehetőségeset találjon és megalapozva a jövőbeni stratégiai partnerséget, amely kiaknázhatja a TPAO és a Mol-csoport meglévő, jelentős nemzetközi olajipari pozícióit.

A Mol továbbra is elkötelezett oroszországi működésének folytatása mellett, és megfelelő pénzügyi rugalmassággal rendelkezik, hogy újra befektessen olyan ígéretes upstream eszközökbe, melyekkel a jövőben további növekedést érhet el. A közlemény idézi Alexander Dodds-ot, a Mol-csoport Kutatás-Termelés Divíziójának ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: a partnerség jóval túlmutat a mostani tranzakción, mivel mindkét társaság határozott szándéka hosszú távú, erős és aktív kooperáció kiépítése. Hozzátette: a terveik szerint közösen aknáznak ki kutatás-termelési lehetőségeket, részben a kockázatok mérséklése érdekében, illetve, hogy elősegítsék a cégek közti aktív tudástranszfert. Ez a törekvésük más régiókra, illetve Oroszországra is kiterjed, amely továbbra is kulcsfontosságú terület a Mol számára - mondta.

A TPAO a Török Köztársaság nemzeti olajvállalata, székhelye Ankarában található. 1954-ben alapították szénhidrogén kutatás, fúrás, termelés és értékesítés tevékenység ellátására. Jelenleg három törökországi telepen (Batman, Adiyaman és Thrace) és hat nemzetközi képviselettel, hozzávetőleg 5 ezer alkalmazottal folytat tevékenységet. A TPAO 60 éves tapasztalattal rendelkezik az olajiparban, és folyamatosan keresi a fejlesztések lehetőségét olyan szénhidrogénben gazdag területeken, mint a Kaszpi-tenger térsége, Oroszország, a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika. Az upstream projekteken túl a TPAO földgáztározó és csővezetékes szállítási projektekkel valamint olajértékesítéssel is foglalkozik.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.