2010. május 28. 06:39

Közel 25 százalékkal csökkent a Zwack Unicum Nyrt. múlt évi nyeresége, miután a márciusban zárult 2009-2010-es üzleti évben a társaság 2,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint, szemben az egy évvel korábbi hasonló periódus 3 milliárd forintos eredményével.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közzétett éves jelentése szerint 24,2 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el a tavalyi üzleti évében, amely 14,2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A társaság exportból származó árbevétele 1,3 milliárd forint volt, amely 8 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évi exportteljesítmény.

A Zwack éves jelentése szerint az árbevétel csökkenés teljes egészében az amerikai piacról származik, ahol a Zwack likőr felfutása a tavalyi első kiszállítás után lényegesen lassabb a tervezettnél. Az olasz, a román és a szlovák piac volumenében csökkent, amelyet azonban az euró erősödése ellensúlyozott, míg a német piac volumenében is növekedett.

A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek forgalma 16,7 százalékkal csökkent a bázishoz képest. A prémium termékek forgalma is körülbelül ilyen mértékben zsugorodott, a kommersz termékeknél már közel 20 százalékos a visszaesés, míg a középáras termékek árbevétel csökkenése 12 százalékos volt.

A forgalmazott termékek árbevétele 18 százalékkal csökkent. Ezen termékkörön belül a Diageo márkák az átlaggal megegyezően, az egyéb import termékek forgalma közel 23 százalékkal, míg a bor portfólió árbevétele 12 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

A Zwack igazgatósága részvényenként ezer forint, a névértékre vetítve 100 százalékos osztalék kifizetését javasolja a tavalyi üzleti évre. Ez összesen 2,035 milliárd forint osztalék kifizetését jelenti, amiről a június 29-re összehívott éves rendes közgyűlés dönt. A társaság tavaly két részletben részvényenként 2.300 forintot, összesen 4,68 milliárd forint osztalékot fizetett ki az előző üzleti éve után, közel 2,5 milliárd forinttal többet, mint az azt megelőző év után.

A Zwack alkalmazottainak létszáma 258 fő volt az elmúlt évben, ami 31 munkavállalóval kevesebb, mint az azt megelőző évben.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.