2010. május 28. 06:39

Közel 25 százalékkal csökkent a Zwack Unicum Nyrt. múlt évi nyeresége, miután a márciusban zárult 2009-2010-es üzleti évben a társaság 2,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint, szemben az egy évvel korábbi hasonló periódus 3 milliárd forintos eredményével.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közzétett éves jelentése szerint 24,2 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el a tavalyi üzleti évében, amely 14,2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A társaság exportból származó árbevétele 1,3 milliárd forint volt, amely 8 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évi exportteljesítmény.

A Zwack éves jelentése szerint az árbevétel csökkenés teljes egészében az amerikai piacról származik, ahol a Zwack likőr felfutása a tavalyi első kiszállítás után lényegesen lassabb a tervezettnél. Az olasz, a román és a szlovák piac volumenében csökkent, amelyet azonban az euró erősödése ellensúlyozott, míg a német piac volumenében is növekedett.

A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek forgalma 16,7 százalékkal csökkent a bázishoz képest. A prémium termékek forgalma is körülbelül ilyen mértékben zsugorodott, a kommersz termékeknél már közel 20 százalékos a visszaesés, míg a középáras termékek árbevétel csökkenése 12 százalékos volt.

A forgalmazott termékek árbevétele 18 százalékkal csökkent. Ezen termékkörön belül a Diageo márkák az átlaggal megegyezően, az egyéb import termékek forgalma közel 23 százalékkal, míg a bor portfólió árbevétele 12 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

A Zwack igazgatósága részvényenként ezer forint, a névértékre vetítve 100 százalékos osztalék kifizetését javasolja a tavalyi üzleti évre. Ez összesen 2,035 milliárd forint osztalék kifizetését jelenti, amiről a június 29-re összehívott éves rendes közgyűlés dönt. A társaság tavaly két részletben részvényenként 2.300 forintot, összesen 4,68 milliárd forint osztalékot fizetett ki az előző üzleti éve után, közel 2,5 milliárd forinttal többet, mint az azt megelőző év után.

A Zwack alkalmazottainak létszáma 258 fő volt az elmúlt évben, ami 31 munkavállalóval kevesebb, mint az azt megelőző évben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.