2016. március 27. 05:40

A húsvéti ünnepek miatt a világ nagy tőzsdéi pénteken zárva tartottak, így a budapesti börze sem nyitott ki. A BÉT adásvétele a négynapos kereskedésben az előző, március 15-i ünnep miatt háromnapos kereskedési hét forgalmának is csak 55 százalékát érte el. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 25 446,07 ponton zárt csütörtökön, ez 492,58 pontos, 1,9 százalékos esés az előző hétvégi értékhez képest.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A négynapos hét összforgalma 37,965 milliárd forintot tett ki, szemben az előző, háromnapos heti kereskedésben elért 68,713 milliárd forinttal.

Hétfőn a részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek a pénteki záráshoz képest, a BUX index követte a főbb európai piacok mozgását.

Kedden a részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Kedden átlagos teljesítményt nyújtott a magyar piac, érdemi elmozdulás főbb makroadat híján nem volt. A BÉT enyhe pluszban tudta befejezni a kereskedést, a többi európai tőzsdének megfelelően. A forint árfolyama azonban az euróval szemben egészen 315,50-re gyengült a jegybank piac által nem várt kamatcsökkentésének hatására, de ez átmeneti gyengülésnek bizonyult.
 
 
Az előző napokkal összehasonlítva a szerdai forgalom átlag alatti volt, 9,12 milliárd forintot tett ki, amit a szakértők a rövid héttel magyaráztak, miután a piaci szereplők tudták, hogy pénteken nem lesz kereskedés a BÉT-en. Szerdán a német DAX indexhez képest a BUX alulteljesített, régiós viszonylatban azonban a magyar piac teljesítményét erősnek lehetett mondani. A Mol szerdai mozgását vélhetően az is befolyásolta, hogy az Egyesült Államokból kora délután érkezett olajkészlet adat hatására esett az olaj ára. 

Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének szerdai bejelentése nyomán - miszerint további kamatvágásokat sem lehet kizárni -, a forint az euróval és a dollárral szemben is tovább gyengült a keddi értékéhez képest.

Csütörtökön a részvénypiac forgalma mindössze 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Csütörtökön negatív hangulatban kezdték a tőzsdék a napot, a befektetők valószínűleg a profitrealizálás mellett döntöttek a hosszú hétvége előtt. A reggeli órákban aktívabbak voltak az üzletkötők, délután már nagyon csendes volt a kereskedés a börzéken, így a BÉT-en is.

A vezető részvények mindegyikének csökkent a héten az árfolyama. A Mol árfolyama 560 forinttal, 3,41 százalékkal 15 850 forintra csökkent, a héten a forgalma 8,88 milliárd forintot ért el. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 1,33 százalékkal 6668 forintra esett, forgalmuk 18,28 milliárd forintot tett ki a héten. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,23 százalékkal 439 forintra gyengült, forgalma 3,98 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama a héten 107 forinttal, 1,98 százalékkal, 5300 forintra csökkent, a részvények forgalma 6,22 milliárd forintot ért el.
 
MTI