TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az ingatlanpiac kismértékű javulását mutatja, hogy az Ecostat ingatlanbarométere 2,7 százalékkal emelkedett az első negyedévben, így március végén 46,6 százalékon állt.

Az ingatlanpiaci indexek az utóbbi két-három évben nem változtak jelentősen, inkább csak korrigálták az előző negyedévek esését vagy emelkedését. A piaci szereplők közül a legpesszimistábbak az ingatlanforgalmazó cégek, melyek kismértékű forgalomcsökkenésre számítanak az elkövetkező hat hónapban.

A beruházó cégek továbbra is pozitívan látják a jövőt, a felmérések szerint legtöbben Budapest zöldövezeti részein tervezik a legnagyobb beruházásaikat. A beruházók szinte minden ingatlantípusnál visszaesést várnak, kivétel a bevásárlóközpontok, a kereskedelmi és szolgáltatási építmények, szállodák és az ipari építmények piaca, ahol nagyobb ingatlanépítést is feltételeznek.

Az ingatlanforgalmazók egyértelműen borúlátóbbak, mint három hónappal ezelőtt, 1,4 százalékos forgalomcsökkenésre számítanak. A piac ezen szereplői leginkább az építési telkek piacán várnak nagyobb keresletet, mint a korábbi negyedévekben.

Az Ingatlanbarométer azt mutatja, hogy a lakossági kereslet túllendült a mélyponton, a következő időszakban stagnálásra, majd élénkülésre lehet számítani. Az önkormányzatok ingatlanfejlesztési indexe is javult az év első három hónapjában, de még mindig nem éri el a tavalyi év közepén tapasztalt értéket.

A várható tendenciákkal kapcsolatban a piaci szereplők arra számítanak, hogy idén a lakáspiacon csökkenni fog az újlakások iránti kereslet, ezért egyre tovább tart majd ezeknek az értékesítése. Ugyanakkor magas marad a kereslet az egyedi, különösen értékes ingatlanok iránt. A várakozások szerint a lakásárak egyre inkább alku tárgyává válnak, kevésbé fognak az eladók ragaszkodni az irányárhoz.

A telekpiacon főleg arra lehet számítani, hogy nő az olyan telkek iránt kereslet, melyek alkalmasak bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák építésére. A lakásbérleti piacon erősödést prognosztizálnak a szakemberek, míg az irodapiacon továbbra is magas marad a kereslet.

Az újépítésű lakások esetében az áremelkedés várhatóan meghaladja majd az inflációt idén, a kedvezőtlen helyen fekvő lakótelepi lakások ára viszont csak kismértékben emelkedhet. A kereskedelmi ingalanok piacának élénkülése miatt a belterületi építési telkek árai 9-10 százalékkal nőhetnek - vélik a piaci szereplők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.