2007. szeptember 5. 06:33

Az amerikai piacok, visszatérve a munka ünnepéről, a kezdeti hezitálás után jelentős mértékben emelkedtek. Ázsiában viszont ma reggelre negatívra fordult a hangulat.

Az amerikai piacok, visszatérve a munka ünnepéről, a kezdeti hezitálás után jelentős mértékben emelkedtek, igaz a végére egy picit korrigáltak az indexek. De még így is általános optimizmus jellemezte a piacot, a Dow 91,1 (0,68%), a Nasdaq 33,88 (1,3%) míg az S&P 500 15,43 (1%) pontot emelkedett. Az NYSE-n jegyzett részvények 68 %-a, míg a Nasdaq-on forgó papírok 63 %-a emelkedett.

Elemzők szerint a tegnapi gyenge amerikai makroadat (ISM) újabb indok lehet a FED számára a kamatok csökkentése irányba. A növekedést egyébként az energetikai szektor húzta az emelkedő olajáraknak köszönhetően. Bár a Felix nem okozott jelentős károkat az olajmezőkön (Nicaraguaban viszont halálos áldozatokat szedett) az időjósok szerint nagy a valószínűsége olyan hurrikán kialakulásának, amely 'végre jól odacsap' az finomítóknak, tovább növelve az olajárakat.

Az energetikai cégek mellett a technológiai papírok szárnyaltak tegnap. Mind a Yahoo!-ról, mind az Apple-ről pozitív elemzések láttak napvilágot.

A bankszektor vegyes képet mutatott a nap folyamán. Még Európában a Deutche Bank vezérigazgatója jelentett be, hogy a német banknak nincs kitettsége a másodlagos jelzálogpiacon, addig a Merrill Lynch a Lloyds és a BNP, míg az UBS a HSBC, a Commerzbank és a Banco Popular papírjait értékelte le.

A Merill egyébként tegnap nagyüzemben minősített, az általa követett 15 szolgáltatóipari cégből 12-t sorolt lejjebb.

Ázsiában viszont ma reggelre negatívra fordult a hangulat. A jen erősödött, a Nikkei jelentősen esett, több mint 1,5 százalékkal. Az esés a sanghaji piacot is elérte (1,19%), míg Hong Kong, illetve Szingapúr 1 százalék körüli pluszban van.

Update 1

Itthon egyelőre a volatilitás az úr, a reggeli 200 pontos mínuszt követően némi csorgás volt, hogy aztán a 250 pontos "pincéből" felrakétázzon az index. Szűk fél óra alatt 300 pontot ugrott, az enyhe plusz azonban megártott, így az első óra végén a tegnapi záró érték alatt kb. 50 ponttal áll a Bux.

Az indexhez hasonló utat járt be a vezető papírok: az OTP, a Mol a Telekom és a Richter is. Nagyob mínuszban (0,7%) csak a gyógyszer papír van, a másik három részvény inkább stagnál.

A Mol kedden folytatta a "zsákolást", 75000 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 26.040 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 9.036.642 darab "A" sorozatú valamint 578 darab "C" sorozatú részvényt birtokol. A törvényi korlátozás miatt a társaság 10 százaléknyi saját kibocsátású részvényt birtokolhat, ezt a korlátot a Mol 10,933 millió darabnál érné el. A Mol mintegy 1,95 milliárd forintot költött a keddi részvényvásárlásra. A június 22-én indult program keretében a cég eddig összesen mintegy 495,6 milliárd forintot fordított saját részvények megszerzésére.

Ami a várakozásainkat illeti, a tegnapi húzd meg, ereszd meg és a mai hasonló kezdés után kicsit kivárnánk. Persze a nagy volatilitásban lehet játszani, de nehéz okosnak lenni
Amennyiben a mostani szinttől szignifikáns elmozdulást mutat (netán forgalom mellett!!!), akkor abba az irányba lehet érdemes beszállni.

Update 2

Egyhelyben topogás jellemzi a magyar piacot, amiből a most kijött viszonylag gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok lendíthetik ki. Az egyébként nem túl fontosnak tartott számok szerint a várt 80 ezer körülivel szemben csak 38 ezer új állás jött létre a magánszektorban augusztus során az ADP munkaerőpiaci felmérése alapján. Ez az elmúlt négy év leggyengébb értéke, ráadásul a júliusi 48 ezres bővülést is lefele módosították 41 ezerre. Ennél lényegesebb lesz a pénteken napvilágot látó teljes munkaerőpiacot átfogó jelentés, arra mindenesetre jó lehet, hogy az optimizmus elillanjon.
Egy másik munkaerőpiaci felmérés, a Challenger, Gray & Christmas tanácsadó cég által készített szerint 85 százalékkal nőtt a megszünt állások száma, augusztusban 79459 munkahely tűnt el, szemben a júliusi 42897-tel. Soha nem volt még ekkora elbocsátási hullám a felmérés 1993 óta jegyzett történetében, mint amekkorát a pénzügyi szektorban most regisztráltak, itt ugyanis 35752 állás szűnt meg.

Az adatoknak köszönhetően a Bux szépen lefordult.

Ma a forgalmat tekintve ugyan némi élénkülés volt, ám a 30 milliárdos szinttől még mindig jócskán elmaradt a piac. A Bux hezitálása végül a zárásig kitartott, és 27316.60 (-129.38, -0.47%) lett a vége. A piacunkat még a viszonylag pesszimista amerikai kezdet sem zavarta meg, hiába esett be a Dow kb. 150 pontot mi a végén inkább még egy picit javítottunk is.

A mai nap egyébként ismét inkább a kicsiknek kedvezett, a Linamar például 11 százalékot ugrott, de az FHB vagy a Synergon is legalább 1 százalékot ment fel. A nagyobb részvények közül erre a MTelekom volt képes (965, +13 Ft), amely úgy tűnik kezdi kiheverni az elmúlt időszak eladásait és ismét az osztalék került előtérbe.
Stagnált a Richter (37735, -15 forint), míg szektortársa az Egis 1,05% százalékot erősödött (23000). Esett ugyanakkor a Mol (26300, -215 Ft) és az OTP (9330, -118 Ft).

Az amerikai kereskedés hatására a magyar határidős piacok beáraztak holnapra egy esést, a kamattartalom nagyon beszűkült, ugyanakkor ahhoz odaát még kicsit lefele kellene menniük, hogy a napokban kialakult rangeből kiessünk.

Érdemes ugyanakkor észnél lenni a vételi pozíciókban is, hiszen a subprime válság első felvonásának ugan vége, a tűzoltás sikerült, ám a problémák gyökerét nem kezelték...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.