2009. szeptember 4. 08:21

Az 1000 dolláros lélektani határ közelében tartózkodik jelnleg az arany unciánkénti ára a világ árupiacain, a nemesfém azért lehet különösen vonzó a befektetők számára, mert az utóbbi napokban áttört egy technikailag fontos szintet - írja a Bloomberg. Az elemzők többsége szerint ismét 1000 dollár fölé emelkedhet az árfolyam.

Az 1000 dolláros lélektani határ közelében tartózkodik jelenleg az arany unciánkénti ára a világ árupiacain, a nemesfém azért lehet különösen vonzó a befektetők számára, mert az utóbbi napokban áttört egy technikailag fontos szintet - írja a Bloomberg. Az elemzők többsége szerint ismét 1000 dollár fölé emelkedhet az árfolyam.

A héten 3,6 százalékkal emelkedett az arany világpiaci ára, péntek reggel 989,68 dollárt kellett adni egy uncia nyersanyagért. Ezzel hat hónapos csúcson zárt az arany ára a világpiacon, sőt, az elemzők többsége egyetért abben, hogy ezel még nincs vége a szárnyalásnak.

Lassan megint aranyáron

A 976 dolláros szint áttörése azt jelentheti, hogy az arany folytatja szárnyalását, az 1033 dolláros szintet célozhatja meg, majd később esetleg az 1106 dolláros szint lehet a cél - vélekednek a Barclays Capital elemzői.

"Rengeteg shortzárást és vételi érdeklődést láttunk az utóbbi napokban. Az emelkedés technikai jellegű, jelenleg nem látunk olyan fundamentumokat, melyek indokolnák ezt a rallyt" - nyilatkozta a Bloombergnek Jonathan Barratt, a Commodity Broking Services vezérigazgatója.

Az ezüst árfolyama több mint egyéves csúcson van jelenleg, a nyersanyag ugyanis idén már 41 százalékkal erősödött szemben az arany 12 százalékos drágulásával.

Legutóbb február 20-án volt 1000 dollár felett az arany unciánkénti ára, majd most csütörtökön 997,80 dolláros szintet ért el, mielőtt korrigálni kezdett.

Vonzók lehetnek a nemesfémek

A világ kormányai az utóbbi hónapokban dollár százmilliárdokat költöttek el gazdaságélénkítésre és minimális szintekre csökkentették a kamatokat, hogy kihúzzák a gazdaságot a recesszióból. Mindez arra ösztönözheti a befektetőket, hogy aranyba vigyék pénzüket, hiszen a kamatok csökkenése a hozamok mérsélklődését hozta magával. Emellett az utóbbi napokban az olajár csökkenése és a dollár gyengülése is az arany malmára hajtotta a vízet.

A gazdaság kilábalásával kapcsolatban jelentősen befolyásolhatja a befektetők véleményét a péntek délután megjelenő amerikai munkanélküliségi adat, mely képet adhat arról, hogy hol tart jelenleg a világ legnagyobb gazdaságának magához térése.

Éppen ezért a nap második felében a makroadat függvényében változhat az arany iránti kereslet is a piacokon, jelenleg ugyanis az adat megjelenése előtt óvatosak a befektetők, kétszer meggondolják, mibe fektessék pénzüket.

További drágulást várnak

A Bloomberg által megkérdezett 26 elemző közül 21-en úgy gondolják, hogy az arany ára a jövő héten is emelkedni fog. Négy szakember árcsökkenést valószínűsít, egy elemző pedig semleges mozgást.


"Ugyanakkor fennáll annak a kockázata, hogy komoly korrekció jön az árfolyamban, hiszen elképzelhető, hogy a befektetők ki akarják majd venni eddigi nyereségüket. Ahhoz, hogy az 1000 dolláros szintet áttörje az aranyár, az kéne, hogy rövidtávon fennmaradjon a jelenlegi erős spekulatív kereslet" - vélekedik Eugen Weinberg, a Commerzbank elemzője.

A Credit Suisse szakembere szerint azonban továbbra is felfelé mutatnak a kilátások az arany árát illetően, ő éppen a csökkenő jegybanki alapkamatokat említette, melyek miatt fennmaradhat a magas spekulatív kereslet.