Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

120 ezer embert állítanak választás elé a napokban az illetékes hatóságok; az érintetteknek december 31-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. Azt nehéz pontosan megmondani, hány embernek érdemes váltania, azonban az érintettek többségének érdemes lehet elgondolkodni - hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón. Mfor.hu-tudósítás.

"Nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány érintett számára lehet kedvezőbb az állami nyugdíjrendszer, azonban a többség számára érdemes lehet elgondolkodni" - mondta el kedden Gál Róbert Iván, a TÁRKI kutatója. Ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nincs egyértelmű recept, mindenkinek egyénileg érdemes mérlegelni és nem szabad csak az életkor alapján dönteni.

120 ezer embert érint

A parlament döntése értelmében idén december 31-ig azok léphetnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe, akik már betöltötték 52. életévüket és önszántukból léptek be valamelyik magánnyugdíjpénztárba. A szakemberek szerint ez körülbelül 120 ezer embert érinthet, akiknek most nehéz döntést kell meghozniuk.

"Az érintettek a napokban kapják meg a levelet a PSZÁF-tól, azonban ebben a levélben semmilyen egyértelmű ajánlás nincs" - emelte ki Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár igazgatóságának elnöke. Szerinte már 1999 végén látható volt, hogy mintegy 100 ezer 45 év feletti ember volt a pénztáraknál.

1998-ban az volt tapasztalható, hogy zuhant az állami nyugdíj értéke, magas volt az infláció, ennek hatására sokan olyanok is átléptek a pénztárakhoz, akik jobban jártak volna, ha maradnak az állami rendszernél" - teszi hozzá Gál Róbert Iván. Most viszont éppen ellenkező a helyzet: a magánnyugdíjpénztári hozamok zuhanása miatt elképzelhető, hogy sokan megint rosszul döntenek.

"A laikusok általában hajlamosabbak rosszul dönteni, mint azok, akik rendszeresen foglalkoznak befektetésekkel. Sokan inkább a múltbeli tapasztalatok, hozamok alapján hoznak döntéseket, ami veszélyes" - hívja fel a figyelmet a TÁRKI kutatója.

Akár egy havi nyugdíjunk is bánhatja a rossz döntést


A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy pusztán az életkor alapján nem lehet dönteni a jelenlegi helyzetben, hiszen sokat számít a munkaerőpiaci státusz, a végzettség, az aktív illetve az inaktív évek száma. "Korábban elég volt csak a hozamokat és az életkort figyelembe venni, most azonban jóval bonyolultabb a helyzet" - vázolta fel Gál Róbert Iván.

A TÁRKI kutatója szerint azért is érdemes körültekintően dönteni, mert egy esetleges rossz lépéssel akár egyhavi nyugdíjunk is elveszhet évente. "Az 1956 után születettek között már nem nagyon van olyan, akinek érdemes lehet felkínálni a visszalépés lehetőségét" - vélekedik a szakember.

Gál Róbert Iván szerint arról is érdemes szót ejteni, hogy a mostani helyzetben kétféle hibát követhetnek el a pénztárak tagjai: azt, hogy átlépnek, holott nem kéne, és azt, ha nem lépnek vissza az állami rendszerbe, holott érdemes lenne.

"Sokkal kevesebb szó esik mostanában az állami nyugdíjról, pedig ott is vannak kockázatok. Egyelőre nem tudható pontosan, hogy milyen hatással lesz az indexálás megváltoztatása, a korhatár emelése, illetve a 13. havi nyugdíj automatikus folyósításának megszüntetése" - vélekedik Fórizs Sándor.

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár igazgatóságának elnöke szerint jelenleg csak a kezdő nyugdíjat tudják kiszámítani, hiszen a nyugdíjas karriermodell nagyban függ például az állami nyugdíj jövőbeni szabályozásától, ami viszont egyelőre bizonytalan.

Nem is veszítettek olyan sokat

"A mostani átlépésben érintettek nem veszítettek olyan jelentős összeget, mert nagy részük a pénztárak kiegyensúlyozott portfólióiba tartozik" - vázolja fel Fórizs Sándor. Ezeknek a portfólióknak a tízéves átlaghozama még a tavalyi rekordgyenge év ellenére is 6,9 százalékos, miközben az átlagos infláció 6,5 százalék volt, azaz még marad évi 0,4 százalékos reálhozam.

A szakember szerint főleg a fiatalok megtakarításai veszítettek sokat értékükből, mivel ők vannak a növekedési portfóliókban. Nekik azonban még több évtized van hátra a nyugdíjig.

A fenti nehézségek miatt az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elkészített egy kalkulátort, melynek segítségével mindenki kiszámíthatja, hogy az életkor, az iskolai végzettség, illetve a munkaerőpiaci státusz alapján érdemes-e váltania. "Mi nem állítjuk, hogy ez a kalkulátor tökéletes, csak annyit állítunk, hogy az embereknek szükségük van valamilyen segítségre a döntésben. A legveszélyesebb az, ha a múltbeli tapasztalatok alapján lépnek az érintettek, mivel akkor könnyű rosszul dönteni" - vélekedik Fórizs Sándor.

Az átlépéssel kapcsolatban a nyugdíjpénztár vezetője elmondta: óriási az érdeklődés a tagok részéről, hiszen az embereknek nincs képük arról, mi lesz 20-30 év múlva. A jövőben várható pénztári hozamokat illetően a szakember nem akart becslésekbe bocsátkozni, azonban szerinte a jelenlegi gazdasági és tőkepiaci helyzetből mindenképpen kifelé vezet az út, csak az időpont és az ütem kérdéses. Szerinte a jelenlegihez hasonló helyzetben a pénztárak annyit tudnak tenni, hogy simítják a kockázatokat, azaz például a közvetlenül a nyugdíj előtt állókat a kevésbé kockázatos portfóliókba sorolják.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.