2p

Újabb történelmi rekordra ugrottak az amerikai piacok, ráadásul a Dow egy fontos lélektani szintet, a 17 ezer pontot is megugrotta.

Emelkedtek a hétfőn a New York-i értéktőzsdék főbb mutatói, amelyen jelentősen segített a kedvező negyedéves számokat publikáló Citibank. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 111,67 ponttal, 0,66 százalékkal 17055 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 9,53 ponttal, 0,48 százalékkal 1977 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 24,93 ponttal, 0,56 százalékkal 4440 pontra nőtt.

A nap érdekessége az volt, hogy egy olyan részvény szárnyalása adott lendületet a piacnak, amely esetében előzetesen félő volt, hogy komolyabb pofonba szalad bele. A Citibank ugyanis 7 milliárd dolláros bírságot kapott, ez pedig már olyan összeg, amely jelentősen visszavetheti a pénzintézet eredményét. A befektetők azonban mégsem ezzel foglakoztak, hanem a bank kedvező negyedéves számaival. Citigroup ugyanis kellemes meglepetést okozott a befektetőknek, a pénzügyi cég profitja és bevétele jobb lett a szakértők által vártnál. A Citigproup árfolyama 3 százalékkal nőtt.

A bank kedvező számai magával húzta az ágazat cégeit, aminek a hatására egyebek között a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, és a JPMorgan Chase is pluszban zárt.  A héten a szokásosnál kevesebb amerikai makrogazdasági adat lát napvilágot, ugyanakkor negyedéves eredményeit ismerteti egyebek között a General Electric, a Google, a Bank of America és a Johnson & Johnson.

A mai rekordok ellenére az elemzők egy része óvatos az év második felével kapcsolatban. Egyre többen gondolják úgy, hogy egy 4-5 százalékos esés nem tenne rosszat, és alapot jelentene egy újabb év végi ralinak. Igaz, a tapasztalat azt mutatja, ha egy komolyabb emelkedés után, mint amilyen az immár másfél éve tartó fele kapaszkodás komolyabb visszaesés jön, az egy időre megbénítja az állandó erősödésre "beálló" befektetőket.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!