2012. január 24. 10:13

A forint árfolyamának szempontjából két fontos esemény is lesz kedden, egyrészt Orbán Viktor tárgyal az Európai Bizottság elnökével, másrészt délután az MNB kamatdöntő ülést tart. Amennyiben az IMF-hitel sínre kerül, úgy maradhat a viszonylagos optimizmus, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjából.

EUR/HUF (299,00 – 302,50): Megosztottak a vélemények a mai kamatdöntést illetően, hogy lesz-e további szigorítás, vagy sem. A 25-50 bázispontos emelés, vagy a tartás lehet opció. Elvileg a forint árfolyama azt mutatja, hogy javul a befektetők megítélése, növekszik a bizalom Magyarország iránt. Csakhogy ez korántsem biztos, hogy tartós állapot lesz, akkor lehetne biztosan bizalmi konszolidációról beszélni, ha aláírt IMF szerződésünk lenne. Éppen ezért az MNB Monetáris Tanácsa valószínűleg az emelés mellett dönthet, ami tovább erősítheti az EUR/HUF árfolyamát. Tegnap 49 nap elteltével újra 300 forint alatt kereskedtek az euro/forinttal. Az 5 éves referencia CDS-felárunk pedig egy hónap után újra 600 bázispont alatt található. A forint rally egyrészt abból táplálkozik, hogy az EU/IMF szerződést várhatóan tető alá hozzák a felek, másrészt abból ered, hogy csökken a kockázatkerülési hajlandóság, a befektetők bátrabban vásárolnak rizikósabb devizákat. Ma 300 körüli kereskedésre számíthatunk, a mai kamatdöntés, és az Orbán-Barroso egyeztetés fogja leginkább befolyásolni az árfolyam mozgását.
EUR/USD (1,2980 – 1,3100): Az a hír járta be tegnap délután a piacokat, hogy meglesz a megegyezés a görögök és a magánbefektetők között. Ez a nem hivatalos információ 1,3050 fölé erősítette az eurót, és miután nem érkezett hivatalos megerősítés, még így is maradt az árfolyam 1,30 felett. Tegnap Brüsszelben az EU17-ek pénzügyminiszterek tanácskoztak a görög adósságleírás ügyében. A politikusok sürgették a tárgyalókat, hogy szülessen megállapodás, a cél az, hogy 2020-ra a görög deficit 120 százalékosra olvadjon a mostani 150 százalékról. Ma hajnalban úgy tűnt, hogy áttöri az USD/HUF kurzusa a 230-as szintet, de azóta gyengült valamelyest a forint a dollárral szemben, a mai napra az USD/HUF árfolyama 230-234 között valószínű.

CHF/HUF (248,50 – 251,50): Érdekes módon a kockázatkerülés némi alábbhagyása ellenére az EUR/CHF mozgása olyan formát tükröz, mintha éppen romlana a világ általános hangulata és a tőke a svájci frank irányába mozogna. A devizapár 1,2080-ról 1,2060-ig mozgott, és nagyjából ebben a sávban folyik a kereskedés. A piacot jelenleg jobban izgatja, mit csinálna az SNB, ha vészesen megközelítené a frank a küszöbszintet. Utolsó vérig védené az 1,20-at, vagy beadná a derekát és engedné a frank további erősödését. Mindez azért kedvezőtlen folyamat, mert a hazai szempontból oly kiemelt figyelem övezte CHF/HUF kurzus egyelőre képtelen a "risk averzió" csökkenésével megegyező mértékben visszarendeződni. Ez relatív gyengébb szintre predesztinálja a forintot összehasonlítva egy azonos EUR/HUF kurzus mellett a válság előtt és után. Magyarán így sokkal kétségesebb, hogy a forint vissza tud térni a frankkal szemben a 200 alatti szintekre (ha egyáltalán).
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.