2011. augusztus 10. 10:55

Győrben és Kecskeméten az autóipari beruházások megemelték a lakások árait és a bérleti díjakat, szintén emelkedés figyelhető meg Szombathely és Sopron környékén is, ahol viszont az Ausztriában dolgozók keresnek lakásokat - közölte elemzésében az Otthon Centrum franchise hálózat.

Győrben az Audi 2.100 új alkalmazottat vesz fel. Itt leginkább a jó állapotú, újszerű kiadó lakásokat keresik az új munkahely miatt a városba költözők. Fontos az igényes berendezés, a minél modernebb felszereltség. Az ország minden részéről érkeznek a városba új munkavállalók, de sok köztük az osztrák és német állampolgár is.

Nemzetiségtől függetlenül a jó minőségű albérleteket keresik, bár munkahelyi pozíciótól és anyagi lehetőségektől függően eltér a kép. Az Otthon Centrum győri irodájának tapasztalata szerint nem ritka, hogy a vezető beosztásban lévő bérlők akár 400-500 ezer forintot is fizetnek havonta egy luxus csalási ház bérleti jogáért. A félmilliós bérleti díjért egy 250 négyzetméteres, medencés házat lehet bérelni a győri agglomerációban.

A belvárosban egy 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 150 ezer forintos bérleti díjat is el lehet kérni. Kisebb, másfél illetve két szobás, 45-60 négyzetméteres lakások havi bérleti díja 80 ezer forint körül alakul. A városba költözők 15-20 millió forintig keresnek családi házat, illetve lakást. Ezért az árért Győrságon családi házat, vagy a győri belvárosban egy 2-3 szobás lakást lehet találni.

Győrhöz nagyon hasonló helyzetben van Kecskemét, ahol a Mercedes beruházása hoz előremozdulást a piacon. Az ide érkező - főleg német - munkavállalók 800-1.000 eurót is hajlandóak fizetni egy nagyon jó állapotban lévő, teljesen felszerelt lakás havi bérletéért. Ausztria és Németország idén május elsején nyitotta meg álláspiacát az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagországok - így Magyarország - munkavállalói előtt. Azóta Sopronban 20-30, Szombathelyen 30-40 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlanpiacon.

Szombathelyen és a környékén általában 15 millió forintig keresnek ingatlanokat a városba költözők. Ezért az összegért már egy 80-100 négyzetméteres házat lehet találni a környező településeken, de a városban inkább lakások közül lehet válogatni ebből az összegből. Sopronban a keresések zöme 20 millió forintig terjed, de néha 40 milliót is költenének ingatlanra az újonnan a városban költözők.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.