2009. december 2. 14:36

Az utóbbi két hétben lassul a fővárosi ingatlanpiac, a jövőre csökkenő illetékek miatt láthatóan sokan halasztják 2010-re lakásvásárlásukat - derül ki a Central Home ingatlanforgalmazó cég szerdai közleményéből.

Az adóváltoztatás miatt a korábbitól eltérően alakul a piac: lelassul az ingatlanok cseréje tavaszhoz és őszhöz képest. Az év utolsó hónapjaiban eddig jellemzően erős volt a forgalom, mivel sokan ezzel kerülték el a nyereségadó fizetést.

Az idén változott a helyzet, miután jövő januártól az ingatlanok után fizetendő illeték 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Egy 10 millió forintos lakás esetében tehát közel 200.000 forinttal csökken majd a befizetendő összeg - ismertetik. Ezért a cég arra számít, hogy januártól újabb lendületet kap a piac.

Ugyanakkor Yizhaq Ben Ezra, a Central Home cégvezetője a közleményben arra figyelmeztet: nem biztos, hogy azok járnak jobban, akik elhalasztják a vásárlást. "...a jelenlegi piaci helyzetnek köszönhetően az eladók rugalmasabbak, és az ártárgyalások során akár jóval nagyobb kedvezményt is kialkudhat a lakást vásárló annál, amennyit a jövő év elején kaphatna, valamint amennyit az illetéken nyerhetne".


A külföldiek viszont továbbra is távol maradnak a budapesti ingatlanpiactól, ők egyébként is inkább a tavaszi hónapokban vásárolnak aktívan. 2010 tavaszán viszont még csak olyan külföldi, leginkább olasz, és izraeli befektetők várhatóak, akik nagy kockázattal is beszállnak egy-egy lakásba.

Azok az átlag külföldi befektetők, akik csak kis kockázattal vállalnak befektetést, várhatóan csak 2-3 év múlva térnek vissza Magyarországra, amikor a magyar bankok alacsony önrésszel igényelhető hitelkonstrukciókat is ajánlanak. A mostani elvárt önrész, illetve a kamat mértéke a külföldi befektetőknek túl magas, így nem éri meg banki segítséggel lakást venni. Erre csak akkor vállalkoznak, ha az ingatlan bérleti díja fedezi a havi törlesztőrészletet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.