2009. december 2. 14:36

Az utóbbi két hétben lassul a fővárosi ingatlanpiac, a jövőre csökkenő illetékek miatt láthatóan sokan halasztják 2010-re lakásvásárlásukat - derül ki a Central Home ingatlanforgalmazó cég szerdai közleményéből.

Az adóváltoztatás miatt a korábbitól eltérően alakul a piac: lelassul az ingatlanok cseréje tavaszhoz és őszhöz képest. Az év utolsó hónapjaiban eddig jellemzően erős volt a forgalom, mivel sokan ezzel kerülték el a nyereségadó fizetést.

Az idén változott a helyzet, miután jövő januártól az ingatlanok után fizetendő illeték 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Egy 10 millió forintos lakás esetében tehát közel 200.000 forinttal csökken majd a befizetendő összeg - ismertetik. Ezért a cég arra számít, hogy januártól újabb lendületet kap a piac.

Ugyanakkor Yizhaq Ben Ezra, a Central Home cégvezetője a közleményben arra figyelmeztet: nem biztos, hogy azok járnak jobban, akik elhalasztják a vásárlást. "...a jelenlegi piaci helyzetnek köszönhetően az eladók rugalmasabbak, és az ártárgyalások során akár jóval nagyobb kedvezményt is kialkudhat a lakást vásárló annál, amennyit a jövő év elején kaphatna, valamint amennyit az illetéken nyerhetne".


A külföldiek viszont továbbra is távol maradnak a budapesti ingatlanpiactól, ők egyébként is inkább a tavaszi hónapokban vásárolnak aktívan. 2010 tavaszán viszont még csak olyan külföldi, leginkább olasz, és izraeli befektetők várhatóak, akik nagy kockázattal is beszállnak egy-egy lakásba.

Azok az átlag külföldi befektetők, akik csak kis kockázattal vállalnak befektetést, várhatóan csak 2-3 év múlva térnek vissza Magyarországra, amikor a magyar bankok alacsony önrésszel igényelhető hitelkonstrukciókat is ajánlanak. A mostani elvárt önrész, illetve a kamat mértéke a külföldi befektetőknek túl magas, így nem éri meg banki segítséggel lakást venni. Erre csak akkor vállalkoznak, ha az ingatlan bérleti díja fedezi a havi törlesztőrészletet.