2017. június 16. 11:19

Évi ezermilliárd dolláros üzletről van szó.

A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény Koreában zajló éves közgyűlését követően.

Varga Mihály 

A tárca közleménye szerint a világ egyik legnagyobb, 100 milliárd dollár alaptőkével létrehozott multilaterális fejlesztési bankja 2016 júliusában nyitotta meg kapuit az újonnan csatlakozó országok előtt.

A csatlakozási okmányokat a közgyűlés keretében Varga Mihály, az AIIB Magyarországot képviselő kormányzójaként adta át Jin Liqun, a bank elnöke számára.

Magyarország másodikként csatlakozik a bankhoz Közép-Kelet-Európából. Hazánk az intézményben a gazdasági súlyának megfelelő tulajdonosi részesedést ért el - amely nagyobb például Portugália részarányánál -, így az Egyesült Királyság által vezetett országcsoport tagjaként Magyarország az igazgatóságban hatékonyan vehet részt a bank stratégiájának, célkitűzéseinek alakításában is – említette a miniszter.

A tagsággal Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszere a világ dinamikusan fejlődő régiójában nő tovább, amely kedvező hatást gyakorol a gazdasági növekedésre és a vállalati versenyképesség javítására egyaránt.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre azért hozták létre, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség óriási méretű, mintegy évi ezermilliárd dollár nagyságrendű beruházási szükségletét versenyképes források nyújtásával és mobilizálásával enyhítsék. A kezdeti célkitűzéseket már igazolni látszik a bank, hiszen a működésének megkezdése óta eltelt időben az elfogadott projektek értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. A közgyűlésen a bank tulajdonosai - köztük már Magyarország is - ennek dinamikus növelését tűzték ki célul.

mfor.hu