2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A japán intézményi kötvénybefektetők háromnegyede változatlanul attól tart, hogy a görög adósságválság negatív hatással lesz a világgazdaság egészére, és nagy többségük a portugál gazdaság összeomlásával is valós lehetőségként számol - derül ki a Barclays Capital legújabb felméréséből.

A Barclays Capital rendszeresen méri a japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát, a  hétvégén ismertetett legfrissebb vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e a görög válság által a világgazdaság egészére gyakorolt negatív hatástól. A megkérdezetteknek összesen a 75,8 százalék válaszolta azt, hogy "igen, valamelyest", vagy azt, hogy "igen, nagyon is". Arról ugyanakkor erősen megoszlottak a vélemények, hogy Görögország végül elhagyja-e az euróövezetet, és ha igen, milyen eséllyel. 
A válaszadók 37,9 százaléka jelölte be a megadott válaszlehetőségek közül a 0-20 százalékos valószínűségi sávot, 17,2 százalékuk 20-40 százalék közötti kockázatra voksolt, a befektetők 31 százaléka a 40-60 százalékos kockázati sávot választotta, 13,8 százalék szerint a 60-80 százalék közötti valószínűség a helyes válasz. A 80-100 százalékos kockázati sávot azonban senki nem jelölte be, vagyis a japán intézményi kötvénybefektetői körben a Barclays Capital felmérése szerint nincs olyan, aki teljesen biztosra venné Görögország távozását a valutaunióból.
A Barclays Capital új befektetői felmérésének tanúsága szerint ugyanakkor a japán intézményi kötvénybefektetőket Portugália sorsa is meglehetősen aggasztja. Arra a kérdésre, hogy szerintük melyik további euróövezeti gazdaságot fenyegeti az összeomlás veszélye, 75,9 százalék Portugáliát nevezte meg. E felmérésben - amelyben több válaszlehetőséget is meg lehetett jelölni - a második helyre Írország került, de csak a válaszok 10,3 százalékával, Spanyolország és Olaszország összeomlásától pedig a vizsgálatba bevont befektetői körnek mindössze a 6,9, illetve a 3,4 százaléka tart. A japán kötvénybefektetők 17,2 százaléka ugyanakkor nem számít további eurógazdaságok összeomlására.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!