<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

30 milliárd forintos tőkét kap az államtól az FHB, melynek részvényeit a nyitás előtt felfüggesztették kedden a Budapesti Értéktőzsdén. A tőkeemelést Veres János pénzügyminiszter jelentette be reggel, cég pedig közleményt adott ki a tőzsde honlapján. A 30 milliárd forintot az IMF-hitelkeretből juttatja a kormány a banknak.

Állami tőkét kap az IMF-hitelből az FHB - jelentette be Veres János pénzügyminiszter kedden reggel. A 30 milliárdos tőkeemelés következtében az állami tulajdon 43,57 százalékra nő a társaságban. A bank részvényeit a nyitás előtt felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén.

"A Magyar Állam a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló 2008. évi CIV. törvény (Stabilizációs törvény) alapján, az e törvény alapján a Magyar Állammal kötött megállapodásban foglalt feltételekkel 30 milliárd forint összegben tőkét emel a Társaságban" - olvasható az FHB közleményében.

A tőkeemeléshez kapcsolódóan a cég a Stabilizációs törvényben meghatározott különleges osztalékelsőbbséget biztosító részvényeket, továbbá egy darab különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvényt bocsát ki, mely részvényeket a magyar állam jegyzi le. "A különleges vétójogot biztosító részvény a Magyar Államnak vétójogot biztosít a közgyűlés osztalék fizetéséről határozó, a szavazatelsőbbséget biztosító részvények egyszerű többségének igenlő szavazatához kötött, és a háromnegyedes szótöbbséggel meghozandó döntéseivel szemben" - taglalja a közlemény.

A tőkeemelés során a Társaság a különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény mellett 46 153 999 darab 100 forint névértékű különleges -szavazati joggal nem rendelkező- osztalékelsőbbségi részvényt bocsát ki. A részvények –a saját tőke illetve az elmúlt időszak piaci átlagárait is figyelembe véve- 650 forintos árfolyamon kerülnek kibocsátásra, azaz a jegyzett tőkét 4615,4 millió forinttal emeli, 25 384,7 millió forint tőketartalékba kerül.

Az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosa a részvények kibocsátását követően –azok fennállásáig– a tárgyévben megképződő adózott eredmény terhére jogosult osztalékra, melynek mértéke 10,5% az árfolyam értékre vetítve.


Az újonnan kibocsátandó részvények 41,15 százalékos tulajdoni hányadot képviselnek, így az állami tulajdoni hányad a 2008. év végi 4,11 százalékról 43,57 százalékra nő. A kibocsátandó osztalékelsőbbségi részvények nem rendelkeznek szavazati joggal, ezért a szavazati arányok nem változnak.

Az újonnan kibocsátandó részvények egyike sem alakítható törzsrészvénnyé és a kibocsátást követő 5. év elteltével
gyakorlatilag bevonásra kerülnek, így a tőkeemelés nem jár hígító hatással.

A tőkeemelés bejelentését követően a Budapesti Értéktőzsdén felfüggesztették az FHB-papírok kereskedését, azonban várhatóan napközben újra lehet majd rájuk üzletet kötni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.