2010. június 24. 11:14

Januártól évi 100 ezer lakás komplex felújításával megkezdődik a nemzeti épületkorszerűsítési program, amely néhány év után évi 150-200 ezer lakásra bővül - mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára egy megújuló energiával foglalkozó konferencián csütörtökön Budapesten.

A felújítást kis- és közepes vállalkozások végeznék, akiknek tartósan munkát biztosítana a program. A felújítás után az épületek energia fogyasztása 70-80 százalékkal csökkenne.

A felújításra az uniós támogatás átcsoportosításával, a széndioxid kvótából, és a megalakítandó zöld bank hiteléből 100 milliárd forint körüli összeg áll rendelkezésre évente, a zöld bank hitele lenne az önerő, amelynek a törlesztő részletét a megtakarítás fedezné, a felújítás e feletti része vissza nem térítendő támogatás lenne - mondta az előadása után újságíróknak az államtitkár.

Az előző kormány elkészítette a Nemzeti Megújuló energia Cselekvési Terv javaslatát, amelyet júniusban kellene leadni Brüsszelben. Az új kormány bejelentette, hogy csak szeptemberben adja le a tervet, mivel előtte széles körű konzultációt folytat arról. Ennek első állomása volt a csütörtöki konferencia, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Hungaricum csoport közösen rendezett.

Bencsik János kifejtette, hogy a villamos energia termelésében a megújuló energia csak kiegészítő szerepet kap, viszont a hőenergia előállításánál 40 százalékos lesz az aránya. Szerepet kap a mező- és erdőgazdasági biomassza, a faipari hulladék, és mindez decentralizáltan kerül felhasználásra.

Az államtitkár beszélt az energia árak felülvizsgálatáról, és arról, hogy az energia szolgáltatók csak méltányos profithoz jussanak. Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára erről csak annyit mondott, hogy folynak a tárgyalások az állam és a szolgáltatók között, de még nem fejeződtek be. Bencsik János újságírók előtt hangsúlyozta, hogy a rászorulók továbbra is kapnak támogatást a gáz árához.

Jelenleg egy átlagos magyar lakás energia felhasználása évente és négyzetméterenként 250 kW, míg Szlovákiában csak 130 kW - mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkára. A lakás felújítási program - amely kiterjed majd az állami- és önkormányzati közösségi épületekre is - ezt csökkenti le drasztikusan. A támogatás a csökkenéssel áll majd arányban, de egyéb szempontokat is értékelnek majd a bírálók.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.