2p

Az amerikai jegybank minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy az európai adósságválság hatással legyen az Egyesült Államokra - jelentette ki a Fed elnöke az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt csütörtökön.

Ben Bernanke elmondta, a Fed folyamatosan figyeli a helyzetet és minden rendelkezésére álló lépést megtesz, hogy az amerikai pénzügyi rendszert és általában véve az egész gazdaságot megvédje az euróövezeti válság hatásaitól. Ugyanakkor Bernanke szerint a költségvetési politika fenntartható pályára állítása az amerikai kongresszus elsőszámú feladata kell legyen.
Az amerikai gazdaság jelenlegi állapotát elemezve Bernanke kiábrándítóan lassúnak minősítette a kilábalás ütemét, és elismerte, hogy a fogyasztók továbbra is jelentős ellenszelet tapasztalnak. A háztartási kiadások erősen függnek a munkapiac alakulásától, és ez - a legutóbbi javulás dacára - csak hosszú idő elteltével lesz újra normálisan működőnek nevezhető.

Az ingatlanpiac továbbra is problémás: az üresen álló lakóingatlanok, valamint az árverezések árcsökkentő hatásúak, és korlátozzák az építőipari keresletet is. Ugyanakkor az üzleti szférát a kilátásai alapján viszonylag fényes területnek nevezte: a feldolgozóipar bővülése folytatódik és az üzleti világ tőkekiadásai is növekszenek.
Bernanke ugyanakkor nem beszélt a Fed inflációs várakozásairól, de úgy vélekedett, hogy az infláció továbbra is nyomott marad. Ennek nyomán nem meglepő, hogy a Fed a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy irányadó kamatát legalább 2014 végéig a nulla szint közelében tarthatja.

Az euróövezeti adósságválság és az ezzel összefüggő várható recesszió ugyanakkor felértékeli a Bernanke által lanyhának minősítette amerikai kilábalást. A napokban nyilvánosságra hozott becslés szerint másfél éve a legnagyobb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye 2011 negyedik negyedévében: az amerikai GDP 2,8 százalékkal nőtt éves szinten, ez 2010 második negyedéve óta a legmagasabb növekedési ütem. A harmadik negyedévben 1,8 százalékos, a másodikban 1,3 százalékos volt az éves szintű amerikai GDP-növekedés. Elemzők szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy a negyedik negyedéves bővülés egyik legfőbb motorja a készletek feltöltése volt, ami nem jelent fenntartható növekedést.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!