<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai jegybank minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy az európai adósságválság hatással legyen az Egyesült Államokra - jelentette ki a Fed elnöke az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt csütörtökön.

Ben Bernanke elmondta, a Fed folyamatosan figyeli a helyzetet és minden rendelkezésére álló lépést megtesz, hogy az amerikai pénzügyi rendszert és általában véve az egész gazdaságot megvédje az euróövezeti válság hatásaitól. Ugyanakkor Bernanke szerint a költségvetési politika fenntartható pályára állítása az amerikai kongresszus elsőszámú feladata kell legyen.
Az amerikai gazdaság jelenlegi állapotát elemezve Bernanke kiábrándítóan lassúnak minősítette a kilábalás ütemét, és elismerte, hogy a fogyasztók továbbra is jelentős ellenszelet tapasztalnak. A háztartási kiadások erősen függnek a munkapiac alakulásától, és ez - a legutóbbi javulás dacára - csak hosszú idő elteltével lesz újra normálisan működőnek nevezhető.

Az ingatlanpiac továbbra is problémás: az üresen álló lakóingatlanok, valamint az árverezések árcsökkentő hatásúak, és korlátozzák az építőipari keresletet is. Ugyanakkor az üzleti szférát a kilátásai alapján viszonylag fényes területnek nevezte: a feldolgozóipar bővülése folytatódik és az üzleti világ tőkekiadásai is növekszenek.
Bernanke ugyanakkor nem beszélt a Fed inflációs várakozásairól, de úgy vélekedett, hogy az infláció továbbra is nyomott marad. Ennek nyomán nem meglepő, hogy a Fed a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy irányadó kamatát legalább 2014 végéig a nulla szint közelében tarthatja.

Az euróövezeti adósságválság és az ezzel összefüggő várható recesszió ugyanakkor felértékeli a Bernanke által lanyhának minősítette amerikai kilábalást. A napokban nyilvánosságra hozott becslés szerint másfél éve a legnagyobb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye 2011 negyedik negyedévében: az amerikai GDP 2,8 százalékkal nőtt éves szinten, ez 2010 második negyedéve óta a legmagasabb növekedési ütem. A harmadik negyedévben 1,8 százalékos, a másodikban 1,3 százalékos volt az éves szintű amerikai GDP-növekedés. Elemzők szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy a negyedik negyedéves bővülés egyik legfőbb motorja a készletek feltöltése volt, ami nem jelent fenntartható növekedést.
 
MTI