<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hiteles, hosszú távú terv kell az amerikai költségvetés konszolidációjához, enélkül recesszió fenyegeti a gazdaságot - mondta Ben Bernanke, az amerikai jegybank, a Fed elnöke keddi New York-i beszédében.

Amennyiben nincs megállapodás az amerikai államháztartás rendezéséről, és életbe lép a "költségvetési szakadék" néven ismertté vált, automatikus kiadáscsökkentést és adóemelést tartalmazó megszorító csomag, az ismét recesszióba taszíthatja az amerikai gazdaságot - fejtette ki a Fed-elnök.

Leszögezte: az államháztartás miatti aggodalmak már most rontják a növekedési kilátásokat. "Az ilyen bizonytalanságot csak fokozzák a nézetkülönbségek, illetve a késlekedés" - tette hozzá.

A Fed elnöke elmondta ugyanakkor, hogy az együttműködés, és a költségvetés átláthatóságát fokozó okos lépések - így különösen egy, az Egyesült Államok hosszú távú költségvetési problémáit orvosló, ám a növekedést nem sértő terv - hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő esztendő "nagyon jó éve legyen az amerikai gazdaságnak". Megismételte, hogy a Fed 2015 közepéig a jelenlegi, 0 százalékhoz közeli szinten tartja irányadó kamatlábát.

Ben Bernanke arról is szólt, hogy a szervezet vizsgálja annak lehetőségét, hogy a munkanélküliség, illetve az infláció számszerű szintjeihez alkalmazkodó kommunikációs stratégiát dolgozzon ki. Ez segítené orientálni a Fed jövőbeli politikájára, illetve a gazdasági kilátásokra vonatkozó várakozásokat - tette hozzá.

MTI