3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nem tesz jót az áfaemelés, de a hitel hiányzik a legjobban az ingatlanpiacon. Az ingatlanpiac állapotát tükröző index hat éve volt utoljára ilyen alacsony szinten. Egyre nehezebben kelnek el a lakások, igaz kevesebb fejlesztés is indul.

Múlt év közepétől az idén januárig 11 pontos eséssel mínusz 21 pontra süllyedt a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe, amely az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készül - hangzott el a legújabb felmérést bemutató sajtótájékoztatón, melyről az MTI tudósított. Ennél alacsonyabb - mínusz 22,6 pont - csak 2003 januárjában volt az index. A piaci szereplők a hitelforrások szűkülésével, a meglévő hitelek drágulásával, a kereslet csökkenésével indokolták a pesszimizmust.

Borsi László, az Ingatlan és Befektetés lapot is tulajdonló Lakásvásár Médiacsoport elnöke szintén a hitelszűkét nevezte a legfontosabb problémának, mivel a fejlesztő és a vevő is "abból él". A kilábaláshoz tehát a hitelcsapoknak kell megnyílniuk - mondta.

A kormányfő által hétfőn bejelentett 20-ról 23 százalékra történő áfa-emelés érzékenyen érinti a lakásépítést - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a többletet biztosan nem lehet érvényesíteni az árban. Ha ténylegesen emelkednek a lakásárak, akkor a többletet ingyen felszerelésben, vagy más kedvezménnyel biztosan megkapja a vevő.

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója elmondta: az új lakások piacán a következő 12 hónapban Budapesten 2,5, Pest megyében 2 százalék áremelkedés, míg Nyugat- és Kelet-Magyarországon stagnálás várható. Múlt év októberében még 3-6,5 százalék között szóródott az áremelkedés várható mértéke. A használt lakások piacán az új lakásokéval egyező áremelkedés várható. Amúgy az ingatlan részpiacok közül a lakás-index áll a legmélyebben mínusz 45 ponttal. Ennél mélyebben csak 2005 júliusában volt, közel mínusz 55 ponttal.


Új jelenség, hogy lefoglalózott, de használatba még nem vett lakások jelennek meg a piacon, mert vevőik - általában külföldi befektetők - inkább veszni hagyják a foglalót, minthogy kifizessék a teljes vételárat - mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke.

Az elnök szólt arról is, hogy míg Budapesten 2007-ben 98 új projektben több mint 8 ezer lakás épült, addig tavaly 60 projektben 3818 lakás. A negyedik negyedévben 398 lakás építése kezdődött mindössze, ez egy évvel korábban két közepes projektnek felelt meg - mondta Hunyady Attila.
Múlt év végén - az egy évvel korábbihoz képest - mintegy 800-zal kevesebb, 8500 új lakást kínáltak a fejlesztők. A készleten lévő - már kész, de még el nem adott - lakások száma 1500-ról 2300-ra emelkedett. Ennek oka - a kereslet csökkenése mellett - az, hogy a vevők egyre inkább a már kész lakásokat keresik, nem szívesen vásárolnak tervezőasztalról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!