<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nem tesz jót az áfaemelés, de a hitel hiányzik a legjobban az ingatlanpiacon. Az ingatlanpiac állapotát tükröző index hat éve volt utoljára ilyen alacsony szinten. Egyre nehezebben kelnek el a lakások, igaz kevesebb fejlesztés is indul.

Múlt év közepétől az idén januárig 11 pontos eséssel mínusz 21 pontra süllyedt a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe, amely az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készül - hangzott el a legújabb felmérést bemutató sajtótájékoztatón, melyről az MTI tudósított. Ennél alacsonyabb - mínusz 22,6 pont - csak 2003 januárjában volt az index. A piaci szereplők a hitelforrások szűkülésével, a meglévő hitelek drágulásával, a kereslet csökkenésével indokolták a pesszimizmust.

Borsi László, az Ingatlan és Befektetés lapot is tulajdonló Lakásvásár Médiacsoport elnöke szintén a hitelszűkét nevezte a legfontosabb problémának, mivel a fejlesztő és a vevő is "abból él". A kilábaláshoz tehát a hitelcsapoknak kell megnyílniuk - mondta.

A kormányfő által hétfőn bejelentett 20-ról 23 százalékra történő áfa-emelés érzékenyen érinti a lakásépítést - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a többletet biztosan nem lehet érvényesíteni az árban. Ha ténylegesen emelkednek a lakásárak, akkor a többletet ingyen felszerelésben, vagy más kedvezménnyel biztosan megkapja a vevő.

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója elmondta: az új lakások piacán a következő 12 hónapban Budapesten 2,5, Pest megyében 2 százalék áremelkedés, míg Nyugat- és Kelet-Magyarországon stagnálás várható. Múlt év októberében még 3-6,5 százalék között szóródott az áremelkedés várható mértéke. A használt lakások piacán az új lakásokéval egyező áremelkedés várható. Amúgy az ingatlan részpiacok közül a lakás-index áll a legmélyebben mínusz 45 ponttal. Ennél mélyebben csak 2005 júliusában volt, közel mínusz 55 ponttal.


Új jelenség, hogy lefoglalózott, de használatba még nem vett lakások jelennek meg a piacon, mert vevőik - általában külföldi befektetők - inkább veszni hagyják a foglalót, minthogy kifizessék a teljes vételárat - mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke.

Az elnök szólt arról is, hogy míg Budapesten 2007-ben 98 új projektben több mint 8 ezer lakás épült, addig tavaly 60 projektben 3818 lakás. A negyedik negyedévben 398 lakás építése kezdődött mindössze, ez egy évvel korábban két közepes projektnek felelt meg - mondta Hunyady Attila.
Múlt év végén - az egy évvel korábbihoz képest - mintegy 800-zal kevesebb, 8500 új lakást kínáltak a fejlesztők. A készleten lévő - már kész, de még el nem adott - lakások száma 1500-ról 2300-ra emelkedett. Ennek oka - a kereslet csökkenése mellett - az, hogy a vevők egyre inkább a már kész lakásokat keresik, nem szívesen vásárolnak tervezőasztalról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.