2010. október 13. 09:28

Minden korábbinál nagyobb, 11 milliárd dollárt meghaladó bevétellel zárta üzleti évének szeptemberrel véget ért harmadik negyedévét az Intel.

A mikroprocesszor-gyártásban világelső amerikai társaság helyi idő szerint kedden megjelent gyorsjelentése szerint a bevétel 11,1 milliárd dollár volt, az egy évvel korábbi 9,4 milliárd után. Az adózott nyereség 59 százalékkal 2,96 milliárd dollárra, részvényenként 52 centre nőtt a tavalyi 1,86 milliárdról, részvényenként 33 centről.

A bevétel és a nyereség is meghaladta a szakértői várakozásokat. A bevétel mellett a 4,14 milliárd dolláros működési eredmény is rekord a társaság történetében.

A mikroprocesszor-piac 80 százalékát uraló cég a vállalati ügyfélkörtől bőven érkező megrendeléseknek és a feltörekvő piacok folytatódó növekedésnek tulajdonítja a kiugró eredményt.

A kilátásokat kedvezőnek ítéli a cég, a következő időszakban "egészséges kereslet mutatkozik majd mindenfajta informatikai termék iránt" - mondta Paul Ottellini vezérigazgató. A negyedik negyedévben a bevétel tovább nőhet, akár a 11,8 milliárd dollárt is elérheti. Az idei év különlegessége, hogy nem tapasztalható az ágazatot jellemző bevételéi ciklikusság, ingadozás, ehelyett szakadatlan növekedés megy végbe az év egészében - közölte a társaság.

A vállalati és lakossági ügyfeleket egyaránt kiszolgáló informatikai óriásvállalatok negyedéves beszámolóit megkülönböztetett figyelemmel kezeli a piac, mert teljesítményük a konjunktúra alakulásáról is képet ad, hiszen a vállalkozások a fellendülés beindulásakor gyakran indítanak informatikai fejlesztésekbe, válság idején pedig jellemzően ezen a területen spórolnak először. Az Intel jelentése azért is jelentős, mert a kaliforniai cég az első nagy szereplő a technológiai szektorból, amely a harmadik negyedévről beszámol.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.